BCAA Çeşitleri
Açılımı dallı zincirli amino asitler olan BCAA; lösin, izolösin ve valinden meydana gelen amino asit grubunu ifade eder. Adından da anlaşılabileceği gibi birbirlerine bağlı bir zincir formundaki bu amino asitler, esansiyel olarak kabul edilen besin kaynaklarıdır. Esansiyel olmayan amino asitlerin aksine BCAA’lar, vücut tarafından üretilmez. Dolayısıyla bunlar BCAA bakımından zengin besinler tüketilerek veya gıda takviyeleri yoluyla vücuda kazandırılmalıdır. Kaslarda bulunan amino asitlerin yaklaşık %14 – 18’ini içeren BCAA’lar, diğer amino asitlerden farklı olarak kaslarda parçalanır. Dolayısıyla bu amino asit grubunu kasların yapıtaşları olarak adlandırabiliriz.
Yüksek yoğunlukta antrenman yapan sporcuların BCAA’ya olan ihtiyacını karşılamak için üretilen BCAA ürünleri ya tek başlarına ya da sinerjik bir etki oluşturmak adına diğer besin kaynaklarıyla birleştirilerek formüle edilir. BCAA takviyeleri; glutamin başta olmak üzere vitamin, mineral ve çeşitli bileşenlerle zenginleştirilerek çok yönlü fayda sağlamayı amaçlar. Bu ürünler, BCAA’dan alınacak verimi maksimum seviyeye çıkarmak amacıyla genellikle 4:1:1 ve 2:1:1 oranlarıyla amino asit desteği sağlar. Bu oranlar sırasıyla lösin, izolösin ve valin amino asitlerini ifade eder. Böylece protein sentezi ve kas toparlanmasında en büyük rolü üstlenen lösin amino asiti, diğerlerine kıyasla daha yüksek miktarlarda vücuda sağlanmış olur.
Supplementler.com online mağazasında yer alan BCAA çeşitleri, sporcu gıdası üretiminde uzman markaların özel formülleriyle kullanıcılara ulaşır. İçeriğinde antrenmanlar sırasında vücudun kaybettiği sıvıyı geri kazandıracak mineral karışımlarının yanı sıra toparlanma sürecinde etkili B6 vitamini gibi bileşenlerin kullanıldığı ürünler, yüksek BCAA profilleriyle dikkat çeker. Kaliteli amino asit içeriklerine karşılık ideal oranda protein ve düşük yağ ile karbonhidrat değerlerine sahip olan BCAA takviyeleri; yeşil elma, çilek, karpuz gibi aromalarıyla keyifli bir tüketim sunar. 200 gramdan başlayıp 1000 grama kadar çıkan geniş ürün çeşitliliği ve tek kullanımlık paketleri ile değişen ihtiyaçlara çözüm olurken toz, tablet, kapsül ve saşeden oluşan dört farklı formda kullanım sağlar.
En İyi BCAA Markaları
Kütle kazanımında büyük rol üstlenen BCAA amino asitleri, sporcu gıdası üretiminde lider markaların ürün gamına eklemeyi ihmal etmediği besin kaynaklarından biri… Ham madde kalitesinin ve içerik oranının ön plana çıktığı BCAA takviyelerinde birçok marka, sporcular için hem en etkili hem de yüksek kaliteli içerikler kullanarak doğrudan yüksek performans sunmayı hedefler. Profesyonel sporcular için olduğu gibi başlangıç seviyesindeki spor severlerin de kullanabileceği ürün seçeneklerinden oluşan Supplementler.com BCAA kategorisinde, sektörün en iyi BCAA markalarıyla buluşmak mümkün.
Reflex Nutrition, Weider, Olimp, Multipower ve Nutrend; çeşitli bileşenlerle güçlendirilen ve lösin bakımından zengin olan ürünler üreterek, tecrübesini kalitesiyle birleştiren global markalar arasındadır. Vitamin, mineral ve amino asit destekleri sayesinde başta profesyonel sporcular olmak üzere tüm sporcular için en verimli tüketimi sağlayan bu markalar; farklı gramaj seçenekleriyle de her bütçeye hitap eder. Dünya markalarının yanı sıra yerli üretim yapan isimlere de online mağazasında yer veren Supplementler.com, sektörün en iyi BCAA üreticilerini keşfetmeye fırsat sunar. Aralarında Supplementler, Kingsize Nutrition, Hardline, Big Joy gibi isimlerin bulunduğu yerli markalar; yurt dışından tedarik edilip Türkiye’de üretilen içerikleri ile hem kaliteli hem de bütçe dostu ürünleri deneme imkanı verir.
BCAA Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tüm sporcu besinlerinde olduğu gibi BCAA seçerken de en önemli nokta, ürün içeriğinde kullanılan ham maddelerin oranıdır. Örneğin vücutta büyük bir bölümü kaslarda faaliyet gösteren BCAA grubunun en değerli parçası olan lösin, protein sentezi etkinliği diğerlerine kıyasla daha yüksek bir amino asittir. Bu nedenle daha verimli bir kütle kazanımı için lösin değeri yüksek BCAA takviyesini tercih etmek, sporcular için daha doğru bir tercih olacaktır.
BCAA takviyeleri lözin, izolösin ve valin dışında bazı ilave bileşenler içerebilir. Aralarında glutamin, B6 vitamini, taurin, magnezyum gibi vitamin, mineral ve amino asitlerin bulunduğu bu bileşenler; BCAA’nın etkinliği artırmanın yanında kütle kazanımına da ekstra fayda sağlar. Özellikle yoğun seviyede antrenman yapan sporcuların spor performanslarını iyileştirecek olan bu içeriklere sahip BCAA ürünleri tercih etmek de takviyeden alınacak verimi yükseltebilir.
Genellikle toz ve tablet formunda üretilen BCAA takviyeleri, kullanım alışkanlıklarına pratik alternatifler üretir. Bunlar arasından düzenli olarak supplement kullanan ve shake yapmaya alışkın sporcular için BCAA tozu rahatlıkla kullanılabilirken yeni başlayanlar için tablet daha iyi bir seçim olabilir. Bu nedenle BCAA formlarını incelemek ve kullanım alışkanlığına göre en pratik seçeneği keşfetmek önemlidir.
BCAA Fiyatları
Marka ve ürün içeriğinde bulunan bileşenler başta olmak üzere birçok faktörün rol oynadığı BCAA fiyatları, servis sayısı ve gramaj miktarına göre de değişen geniş bir skalaya yayılır. Yerli ve global markalarda değişen fiyat politikasına karşılık ham madde kalitesinin de BCAA fiyatını belirlediği ürünler arasında, servis sayısı yükseldikçe servis başına düşen ücretin azaldığını söylemek de mümkün.
Sen de Supplementler.com online mağazasındaki ürünleri detaylı olarak inceleyebilir ve kendin için en iyi BCAA ürünü keşfedebilirsin. Servis sayısı, bileşenler tablosu, ham madde kalitesi ve benzeri özelliklerin yanında aroma seçeneklerine göre de değerlendirilebileceğin BCAA takviyelerini; dilediğin her an birkaç basit aşamada satın alabilirsin.
Sıkça Sorulan Sorular
BCAA Nedir?
BCAA; lösin, izolösin ve valinden meydana gelen dallı zincirli amino asitlerin oluşturduğu bir amino asit grubunun kısaltılmış adıdır. Vücut tarafından doğal olarak üretilmeyen esansiyel amino asit grubuna giren BCAA’lar, besinler veya gıda takviyeleri yoluyla vücuda kazandırılması gereken bileşenlerdir. Vücutta çoğunlukla kaslarda bulunur. Daha detaylı bilgi için “BCAA Nedir” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
BCAA Ne İşe Yarar?
Vücutta kas proteinin önemli bir kısmını oluşturan BCAA’lar, kas metabolizmasını iyi yönde etkileyecek birçok işleve sahiplerdir. Yüksek yoğunluklu egzersiz yapanlar başta olmak üzere hem profesyonel hem de orta seviyedeki sporcuların sıkça tercih ettiği gıda takviyelerinden biridir. BCAA’ların vücuttaki işlevlerini anlamak için “BCAA’nın Faydaları Nelerdir?” başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
BCAA Nasıl Kullanılır?
BCAA takviyeleri, genellikle toz ve tablet olmak üzere iki temel formda üretilir. Toz formlar suda çözündürülerek, tablet formlar ise su ile yutularak tüketilir. Günlük periyotta 1 – 3 servis aralığında kullanılan BCAA, ürünün servis başına sunduğu besin değerleri ve antrenman yoğunluğuna göre değişen kullanım alternatiflerine sahiptir. Daha detaylı bilgi için tıklayın: “BCAA Nasıl Kullanılır?”
BCAA Kilo Aldırır mı?
BCAA takviyeleri, genellikle düşük yağ ve karbonhidrat içeren düşük kalorili profillere sahiplerdir. Bu nedenle kilo aldırmayacağı gibi kilo kaybına teşvik ettiğine dair de bazı olumlu araştırmalar vardır. Deney grupları üzerinde yapılan bazı çalışmalar, BCAA’nın yeterli miktarda protein ile birlikte tüketildiğinde vücut kitlesinin azaltılmasında ya da korunmasında etkili olabileceğini göstermektedir.
BCAA Zararlı mı?
Günlük kullanımda tavsiye edilen miktarlarda tüketildiği zaman BCAA takviyeleri, hemen herkes için güvenlidir. Büyük miktarlarda tüketildiğinde ise yorgunluk, mide bulantısı, baş ağrısı, koordinasyon kaybı gibi olumsuz durumlara yol açabilir. Bu nedenle satın alınan üründe verilmiş kullanım talimatını uygulamak önemli ve gereklidir.
BCAA Ne Zaman Alınmalı?
BCAA takviyeleri; antrenman yoğunluğuna ve spor deneyimine bağlı olarak egzersiz öncesi, egzersiz sırası ve egzersiz sonrası olmak üzere üç farklı zamanda kullanılabilir. Her tüketim zamanında vücutta farklı ve faydalı bir etki gösterir. Bu konuda daha detaylı bilgi almak için “BCAA Ne Zaman Kullanılır?” başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Kaynaklar:
1. Exercise promotes BCAA catabolism: effects of BCAA supplementation on skeletal muscle during exercise. The Journal of Nutrition, 2004
2. Effect of BCAA supplement timing on exercise-induced muscle soreness and damage: a pilot placebo-controlled double-blind study. The Journal of Sports Medicine and Phsycal Fitness, 2018
3. The efficiency of branched chain aminoacids (BCAA) in the nutrition of combat sport athletes. Voprsoy Pitaniia, 2019
4. Effect of branched-Chain Amino Acid Supplementation on Muscle Soreness following Exercise: A Meta-Analysis. International Journal for Vitamin and Nutrition Research, 2019
5. Novel metabolic and physiological functions of branched chain amino acids: a review. Journal of Animal Science and Biotechnology, 2017