Dövüş sporları genel bir isim olsa da bu kategori içerisinde çok sayıda branş yer almaktadır. Karate, tekvando, judo, boks ve kik boks bunların en bilinenleridir.
Dövüş sporları genel bir isim olsa da bu kategori içerisinde çok sayıda branş yer almaktadır. Karate, tekvando, judo, boks ve kik boks bunların en bilinenleridir. Bu branşların hepsinin antrenmanları farklılık gösterir; beslenme ve takviye kullanımı da aynı şekilde yapılan dövüş sporlarına göre çeşitlilik arz etmektedir.
Örneğin, maç öncesi fazla kilosu olan sporculara L-Carnitine kullanımı tavsiye edilmektedir. L-Carnitine’in fiziksel aktivite anında yakılan kalori miktarının %30-40’a kadar artmasına yardımcı olabileceği söylenmektedir. CLA ise kilo verirken kas hacminin korunmasına yardımcı olan bir takviyedir. Bunun anlamı, vermeye çalıştığınız fazlalıklar kas kütlenizden değil yağ oranınızdan gitmektedir.
Dövüş sporlarıyla ilgilenen kişiler için sürat de son derece önemli bir konudur. En küçük hatalar bile performansa etki edebilir. Ayrıca, kilo verirken olduğu gibi, kilo alımını da sağlıklı bir şekilde yapmaya çalışmalısınız. Ani kilo vermek ya da almak sağlıklı bir yöntem değildir ve kesinlikle zamana yayılması gereken bir süreçtir. Kilo almak isteyen sporculara “Gainer” denen kilo aldırıcı ürünler iyi bir alternatif olarak düşünülebilir. Antrenmanlarınız esnasında ihtiyacınız olan fazla kaloriyi karşılarlar. Ayrıca, bu ürünlerdeki yağ özel olarak formüle edilmiştir ve yağ dokusu yerine kas hacminizin arttırılmasına yardımcı olmaktadırlar. Bazı “Gainer” ürünlerde bulunan l-glutamin de hızlı bir şekilde toparlanmanıza yardımcı olacaktır. L-Glutamin aynı zamanda bağışıklık sisteminizin desteklenmesine de yardımcı olmaktadır.
Dövüş sporları sakatlık yaşamanıza son derece yatkın olan spor dallarını içerirler. Kaslarınızın yenilenmesi ve hasarların onarılması konusunda BCAA kullanımı uygun olabilir.
İlginizi Çekebilecek Ürünler!
Önemli başka bir husus ise eklemlerdeki sıvı kaybıyla alakalı tehlikedir. Bazı durumlarda sporcular için oldukça tehlikeli bir hal almakta, ameliyata ve hatta spor hayatının bitmesine kadar gidebilen sonuçları olabilmektedir. Glukozamin sülfatın kıkırdak oluşumuna ve tamirine yardımcı olduğu bilinmektedir. Eklemler için tavsiye edilen bir diğer takviye de kondroitindir. Kondroitin, kıkırdağa elastikiyetini veren protein molekülünün bir parçasıdır ve iltihaplanma karşıtı etkiye sahip olduğu düşünülmektedir. Bu etki eklemlerdeki ağrılı şişmelerin azalmasına yardımcı olabilir.
Güreş sporu da hız, dayanıklılık ve kuvvet gerektiren oldukça yoğun bir enerji oranının harcandığı bir spor dalıdır. Kas dokunuzun ihtiyacı olduğu protein miktarını karşılayabilmek normal bir beslenme düzeniyle zor olabilmektedir. Bu yüzden, protein tozları güreş sporuyla uğraşan kişilerin gereksinim duyduğu günlük protein miktarının karşılanmasında yardımcı olabilmektedir. Güney Avustralya Üniversitesi’nden Jonathan D. Buckley’in 2008 tarihli araştırması, egzersizlerden hemen sonra 25 gram whey proteini tüketiminin sporcuların kas iyileşme dönemlerinin daha hızlı ilerlediğini göstermiştir.
Güreş sporunda rakibinizi kavramak için kaslarınız büyük miktarda enerji de harcamaktadır. Kaslardaki depolanan enerji tükendiğinde ise performansınız düşmeye başlayacaktır. Bu noktada kreatin kullanımının kaslarınızın enerji depolarını yenileyebilir. Maryland Medical Center Üniversitesi’nin hazırlamış olduğu bir raporda kreatin takviyesi kullanımının dayanıklılığı ve kuvveti arttırıcı etkilere sahip olduğu belirtilmiştir. Kreatin monohidrat için önerilen günlük miktar 2-5 gram kadardır.
Güreş sporcularına önerebileceğimiz bir diğer ürün çeşidi de hacim oranlarını artırmak konusunda onlara yardımcı olabilecek olan “Gainer” ürünleridir. Bu ürünler, içerdikleri karbonhidrat ve protein oranlarıyla yarışmalar öncesindeki ağır antrenman dönemlerinde de performansınızı destekleyecektir.
Bora Güner
Türkiye Strongman Sporcusu