Folik asit, folasin, folat ve B9 Vitamini gibi farklı formlar olarak da bilinen B vitaminlerinden biridir. Bu vitamin ağız veya enjeksiyon yoluyla vücuda alınabilir. Yetişkinlerin, gıdalardan veya besin takviyelerinden günlük alması önerilen folik asit miktarı 200 mikrogramdır.
Folik asit (folat), bir B vitamini çeşididir. Suda çözünebilen yapıya sahiptir. Folik asit formundaki folat, folik asit eksikliğinin neden olabileceği hastalıklarda doktor önerisi ile tedaviye destek olarak kullanılabilir. Folik asit ayrıca gebelik döneminde, nöral tüp sorunu (NTD) riskini azaltmak için kadınlar tarafından takviye olarak kullanılır.
Folik asitin, bilinen yaygın bir yan etkisi yoktur. Ancak uzmanlar, vücutta yüksek miktarda bulunan folik asitin, henüz kanıtlanmamış olsa da B12 vitamini eksikliğini gizleyebileceği yönünde endişeleri olduğunu dile getirmektedir.
Yetişkinlerde olması gereken normal folik asit değeri, 7 nmol / L'den (3 ng / mL) daha büyük kan seviyeleri ile 10 ila 30 mg arasındadır. Belirli aralıklarla kan tahlili yaptırılarak, folik asit seviyeleri kontrol altında tutulabilir (1).
Folik asit ilaçları gıda takviyeleri değildir, bu ürünler eczanelerde bulunmaktadır. Folik asit ilacı kullanımı için mutlaka doktora danışmanız gerekir.
Folik asit faydaları (2):
Folik asit takviyelerinin en yaygın kullanımlarından biri, doğum kusurlarının, özellikle spina bifida ve anensefali gibi nöral tüp kusurlarının önlenmesidir.
Folik asit eksikliği; megaloblastik anemi, doğum kusurları, zihinsel bozukluk, bozulmuş bağışıklık fonksiyonu ve depresyon gibi etkilere neden olabilir.
Araştırmalar, düşük folat seviyelerinin zayıf beyin fonksiyonu ve artmış bunama riski ile ilişkili olduğunu göstermiştir.
Depresyon sorunu yaşayan kişilerin, depresyonu sorunu olmayanlara göre daha düşük kan folat seviyelerine sahip oldukları gözlemlenmiştir.
Folik asit takviyelerinin, polikistik over sendromlu (PCOS) kadınlar ve epilepsili çocuklarda C-reaktif protein (CRP) dahil olmak üzere enflamatuar sorunlarını azalttığı gözlemlenmiştir.
Folik asitin ne olduğu hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için “Folik Asit Nedir?” yazısına mutlaka göz atın!
Yapılan çalışmalar, gebelikte metabolize edilmemiş yüksek folik asit seviyelerinin çocuklarda nörobilişsel gelişim üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceğini göstermiştir (3).
Araştırmalar, yüksek dozda folik asit takviyesi almanın, düşük B12 vitamini seviyesine sahip yaşlı insanlarda zihinsel problerin hızlanmasına neden olabileceğini göstermiştir.
Folik asit, gün içerisinde istenildiği zaman kullanılabilir. Yemeklerden sonra alınması önerilir.
Folik asit (B9 vitamini) bebeğin sağlığı ve gelişimi için çok önemlidir. 12 haftalık hamilelikten sonra folik asit kullanımı için doktora danışılabilir.
Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
Damla Şahin
Beslenme ve Diyet Uzmanı