Kreatin, bilimsel araştırmaların desteklediği bir takım olumlu özellikleriyle, birçok farklı işlevi için kullanılabilen bir gıda takviyesidir. Kreatin, vücutta üretilebildiği gibi dışarıdan besinler yoluyla da alınabilir. Piyasada, kapsül ve toz şeklinde bulunan kreatinin en bilinen ve yaygın olan formu kreatin monohidrattır (1).
Kreatin hakkında daha detaylı bilgilere ulaşmak için “Kreatin Nedir?” yazımızı okuyabilirsiniz.
Kreatin öncelikle yaşa bağlı kas kaybının önüne geçmektedir. Yapılan bir araştırmaya göre kreatin kullanarak direnç eğitimi yapan yaşlı yetişkinlerde kas gücünün artış gösterdiği tespit edilmiştir. Ancak tek doz olarak alındığında veya direnç eğitimi olmadan kullanıldığında yararlarından yeteri kadar bahsedilememektedir.
Kreatin vücut tarafından atletik performans sırasında kullanılmaktadır. Atletlerde kürek çekme performansını ya da yüksek atlama sporu yapanlarda sıçrama performansını geliştirip sporculara yardımcı olabilmektedir (2). Ancak kreatinin sprint, bisiklet veya yüzme performansı üzerindeki etkisi değişmektedir.
Kreatin bazı spor dallarında etkili sonuçlar yaratamamaktadır. Bunun nedeni kreatin dozlarındaki farklılıklar ve performansı ölçmek için kullanılan testlerin farklılıkları olabilir. Örneğin, yapılan son çalışmalar tenis oyuncularında kreatinin servis yeteneğini geliştiremediğini ortaya koymuştur. Kreatinin yararları arasında vücudunda kreatin üretemeyen kişilere destek vermesi de yer almaktadır.
Kreatinin faydaları hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için “Kreatin Nedir, Nasıl Çalışır?” yazımızı okuyabilirsiniz.
Kreatin yüklemesi için günlük 20 gram kreatinin 5-7 gün boyunca alınması gerekmektedir. Fakat bunun, 5’er gramlık servisler halinde gün içerisine yayılarak alınması tavsiye edilir.
Yükleme periyodundan sonra günlük 3-5 gram kreatin alınabilir. Eğer yükleme periyodunu tercih etmezseniz yine günlük 3-5 gram kreatin alabilirsiniz. Bu durumda alınabilecek verimin maksimum seviyeye ulaşması 3-4 haftayı bulacaktır.
Kreatinin kullanımı hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için “Kreatin Nasıl Kullanılır?”; kreatinin gerçekten gerekli olup olmadığını öğrenmek için “Kreatin Gerekli mi?” yazımızı okuyabilirsiniz.