Günümüzde, insanların spora olan ilgisi gitgide artmaktadır. Artan ilgi ile güzel görünme isteği ile birlikte insanlar, çeşitli spor branşlarına özellikle de fitness ve vücut geliştirmeye yönlenmektedir.
Bu spor türlerine olan ilgi kadar, üye olunmuş ve düzenli bir şekilde gidilen spor salonundaki görgü kurallarına da uymak gerekmektedir. Örneğin; bir spor havlusu kullanmak, spor salonu görgü kurallarının önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Çünkü hiç kimse bir makinayı, kendisinden önce kullanan düşüncesiz birinin teriyle kaplı haldeyken kullanmak istememektedir. Özellikle spora yeni başlayanlar antrenman havlularının kullanımını, çoğu zaman göz ardı etmektedirler. Birçok spor salonu, üyelerine havlu temin etmektedir. Ancak buna rağmen özenli ve titiz sporcular, özel ihtiyaçlarına uygun kendi antrenman havlularını satın almayı tercih etmektedir.
Kişisel bir antrenör, spor salonu sahibi, bir spor tutkunu ya da spor salonunda yeni olan biri olsanız bile sizin için, kaliteli spor havlularının benzersiz özelliklerini ve neden önemli olduklarını öğrenmek faydalı olacaktır.
Doğru antrenman havlusunu seçmeniz kısmen, sizin özel ihtiyaçlarınıza göre kişisel bir karardır. Ancak bu tarz bir havlu kullanmanın bu denli önemli olmasının altında geniş kapsamlı nedenler yatmaktadır. Antrenman havluları, birkaç nedenden dolayı başarılı bir egzersiz için çok önemlidir.
Mikropların yayılmasını azaltmaktadır: Mikroplar, herhangi bir spor salonunun kaçınılmaz bir parçasıdır. Yüzünüzdeki ve vücudunuzdaki terleri silmek için bir antrenman havlusu kullanmak, bakterilerin yayılımını en aza indirerek mikropları elinizde kalmasını sağlayacaktır. Eğer havlu kullanmayıp yüzünüzü veya alnınızı, bakterilere maruz kalan makine ve ekipmanları kullandığınız ellerle temizlerseniz, mikropları yüzünüze ve vücudunuza bulaştırabilirsiniz. Bunun sonucunda ise sivilce ve mantar enfeksiyonları ortaya çıkabilir. Spor salonları, soyunma odaları ve saunalar; bakteri ve mantar büyümesi için en uygun üreme alanlarıdır. E. coli, ayak mantarı, koliformlar ve salmonella, bir kişiden diğerine veya bir yüzeyden diğerine geçebilen yayılabilir tehlikelerin birkaç örneğidir. (1)
Her kullanımdan sonra yıkadığınız temiz bir havlu ile bu mikroplara maruz kalmayı en aza indirebilirsiniz.
Ekstra koruma için egzersiz havlunuzu kullanabilirsiniz: Bazı spor salonları, ekipmanı kullanmadan önce ve kullandıktan sonra silmek için temizleme solüsyonlu sprey şişeler ve kâğıt havlular sunmaktadır. Bir makineyi kullanmadan önce, sağlanan malzemelerle silmeyi ve sonra ilave koruma için havluyu sermeyi göz önünde bulundurmalısınız. Sizinle ekipman arasındaki fazladan bir bariyer, sizi bakteri veya mantar enfeksiyonlarına maruz kalmaktan kurtarabilir.
İlginizi Çekebilecek Ürünler!
Antrenman havluları, temiz hissetmenizi sağlayacaktır: Sıhhi sebeplerin yanı sıra ter havlusu kullanmak, egzersiz yaparken kendinizi temiz ve kuru hissetmenizi sağlayacaktır. Gözeneklerinizde ter oluşması sivilcelere neden olabilir bu yüzden, iyi bir antrenmandan sonra duş almak veya en azından yüzünüzü yıkamak önemlidir. Antrenman sırasında yüzünüzü temiz bir havluyla silmek, gözeneklerde ter birikimini önlemektedir. Antrenman havlusu yüzünüzü, gözlerinizi ve alnınızı koruyabilir.
Antrenman havluları, serinlemenize yardımcı olmaktadır: Kalp atış hızınızı arttırmak, iyi bir antrenmanın parçasıdır. Kalp atış hızınız arttıkça vücut ısınız da artmaktadır. Antrenman sırasında vücut ısınızı soğutmak için havlu kullanabilirsiniz. (2)
Antrenman havlusu kullanmanın önemini tartışmaya gerek yoktur. Ancak tüm spor havlularının birbirlerine eşit olarak üretilip üretilmediğini merak ediyor olabilirsiniz. Söz konusu mükemmel fitness havlusunu seçmek olduğunda, mutlaka göz önünde bulundurmanız gereken çok şey bulunmaktadır.
En iyi egzersiz havlularını ararken çoğu insan, genellikle yumuşak ve dayanıklı bir şey seçmektedir. Emici bir havlu seçmek önemlidir çünkü bu sayede terli alnınızı, havlu sırılsıklam olmadan ve işe yaramaz hale gelmeden birden fazla kez silebilirsiniz. Ayrıca kuruması çok uzun sürmeyen ve kurutucuda fazla tüy bırakmayan bir havlu seçmelisiniz. İhtiyaçlarınıza bağlı olarak, ebat ve ağırlık da önemli bir husus olabilir.
En iyi egzersiz havlularını ararken göz önünde bulundurmanız gereken başlıca faktörler şunlardır:
Pamuk, antrenman havluları için en yaygın olarak kullanılan malzemedir. Pamuk lifleri emicidir ve çabuk kurumaktadır. Bu nedenle, antrenman havlularının yapımında kullanılabilecek mükemmel bir malzemedir. Ancak pamuk, bu tip ürünlerin yapımında kullanılabilecek tek seçenek değildir. Diğer alternatif malzemeler şunlardır:
Her ne kadar mikrofiber antrenman havlusuna yakışan bir malzeme olsa da mevcudiyeti, emiciliği ve dayanıklılığı sayesinde pamuk en iyi seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sizin için seçtiğimiz pamuk havlu ürünlerine buradan ulaşabilirsiniz!
Havlular, genellikle kumaş yoğunlukları ile ölçülmektedir. Ağırlığı az olan havlular, daha incedir ve genellikle daha ucuzdur. Çünkü daha hızlı yıpranmaktadırlar. Her gün bir antrenman havlusu kullanmayı planlıyorsanız, çok sayıda yıkamaya dayanabilecek daha ağır bir havluyu tercih edebilirsiniz. Ancak daha ağır bir havlunun, daha fazla nemi hapsedeceğini ve düzgün bir şekilde yıkanıp kurutulmadığı takdirde bakterileri içerisinde kolayca barındırabileceğini unutmamalısınız.
Spor salonu havluları her kullanımdan sonra yıkanmalıdır bu yüzden birçok kişi, uzun süre dayanacak bir havluyu tercih etmektedir. Bununla birlikte spor salonuna giden bazı kişiler, ekonomik fiyatlı spor salonu havlularını toplu olarak satın almayı tercih etmekte ve sık sık da yeni havlu alımı yapmaktadır.
Kullanacağınız antrenman havlusunun boyutu, tamamen sizin tercihlerinize kalmış bir husustur. İyi bir antrenman sırasında terinizi silmek için kesinlikle tam boy bir banyo havlusuna ihtiyacınız yoktur, ancak bazı insanlar, el havlusundan daha büyük bir şeyi kullanmayı tercih etmektedir. İdeal egzersiz havlusu bedeninizi belirlemek için, egzersiz sürenizi dikkate almalısınız. Spor salonunda bir saat veya daha fazla süre boyunca antrenman yapmayı planlıyorsanız, biraz daha büyük bir antrenman havlusu tercih edebilirsiniz. Eğer antrenmanlarınız tipik olarak 20 dakika kadar sürmekteyse, standart bir el havlusu büyüklüğündeki bir şey muhtemelen sizin için yeterli olacaktır.
İlginizi Çekebilecek Ürünler!
Eğer asıl amacına hizmet etmiyorsa, antrenman havlusu kullanmanın hiçbir anlamı yoktur. Bu amaç ise, antrenman sırasında oluşan fazla terinizi emmektir. Her havlu kumaşın dokusundaki ilmeklerden oluşmaktadır. Antrenman havlusundaki bu ilmekler, terin veya suyun emilmesine olanak sağlamaktadır. Antrenman havlusundaki ilmekler, ne kadar çok olursa havlunun emme gücü de o kadar iyi olmaktadır.
Aynı zamanda, spor havlunuzun bir duştan sonra tüm vücudunuzu kurutmak için kullanacağınız tam boy bir banyo havlusu kadar emici olması gerekmemektedir. En iyi antrenman havlusunun niteliği orta kararda olmalıdır. Yani, antrenman sırasında sizi kuru tutacak kadar emici olmalı ama yıkamalar arasında bakterileri içerisinde hapsedecek veya spor çantanızda ekstra ağırlık taşımanıza neden olacak kadar kalın olmamalıdır.
Son olarak belirli türdeki deterjanlar ve yumuşatıcılar, havlunun emicilik özelliğini etkileyebileceği için antrenman havlularınıza özen göstermelisiniz.
Havlu ne kadar ince olursa, kuruması o kadar hızlı olmaktadır. Bununla birlikte ince havlular, daha kalın ve yumuşak olanlardan daha hızlı yıpranmaktadır. Eğer tüm spor salonuna havlu veriyorsanız ve bunları hızlı bir şekilde yıkayıp kurutmanız gerekmekteyse, hızlı kuruyan havluları seçmek çok daha önemli olabilir. Eğer kendiniz veya aileniz için egzersiz havlusu arıyorsanız, onları kurutmak için gereken süre konusunda endişe duymanıza gerek yoktur. Durumunuz her ne olursa olsun havlularınızı, tamamen kurutmanın çok önemli olduğunu unutmamalısınız. Küf ve bakteri, nemli havlularda büyüyebilir. Dolayısıyla, sağlık ve hijyen sorunları ile hoş olmayan kokulara neden olabilir.
Havlular biraz tüy dökebilir ve bu eğer, bir spor salonu tesisi için havlu temin ediyorsanız sorun yaratabilir. Hiç kimse terini kurutucudan çıkan tiftikli ve diğer artıklarla dolu bir havluyla silmek istemez. Pamuk tiftiği; pamuğun, doğal olarak dökülen bir lif olmasından dolayı en nihayetinde meydana gelen bir durumdur. Ancak bu aşırı tüy dökümü, can sıkıcı bir hale gelebilir.
Aşırı pamuk tiftiği probleminden kaçınmak için havlularınızı fazla kurutmamalısınız. Ayrıca yeni havlular satın aldığınızda, mutlaka eski havlularınızdan ayrı olarak yıkamalısınız. Kalitelerine bakılmaksızın yeni havlular, büyük olasılıkla dökülecek ve kuruma sırasında tüy bırakacaktır. Tüyleri eski havlularınıza aktarmak yerine, yıkama ve kurutma işlemlerinde eskisini yenisinden ayırmayı tercih edin.
Eğer mümkünse antrenman havlularınızı, zaman zaman kurutmayı tercih edin. Bu mümkün değilse, her ne kadar havlunun daha fazla tüy bırakmasına neden olabilecek olsa da gereksiz yıpranmayı azaltmak için kurutucuyu daha düşük bir ayarda kullanmayı tercih etmelisiniz. Yıkanmış ve kurumuş antrenman havlularını, katlamadan önce var olan aşırı tiftiği silkelediğinizden emin olun.
Uzun lifler, daha yumuşak ve emici havlular meydana getirmektedir. Spor havlularının uzun liflerden oluşması gerekmemektedir çünkü, fazladan emiciliğe sahip bir spor havlusuna ihtiyacınız yoktur. Spor havlunuz, tabi ki emici olmalıdır ancak standart lif uzunluğuna sahip olması yeterlidir.
Piyasada bulunan birçok kişi, antrenman havluları konusunda yumuşaklık arayışlarının üzerinde durmaktadır. Sonuç olarak antrenman havlunuzu, yüzünüzdeki hassas cilt üzerinde de kullanacağınız için bu arayış gayet makul bir durumdur. Birinci sınıf pamuklu havlular, dayanıklılıktan ödün vermeden istenen yumuşaklığı sağlayabilir.
Mükemmel antrenman havlusunu seçmek satın alma ile bitmemektedir. Antrenman havlularınızı korumayı ve en iyi durumda olmalarını sağlamalısınız. Eğer bu ürünlere iyi bir şekilde bakarsanız, uzun yıllar boyunca kullanma şansınız olacaktır.
Antrenman havlularının bakımı için birkaç spesifik bilgiye gerek duyulmaktadır. Antrenman havlularınızı yıkarken ve kuruturken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç önemli ipucu şöyledir:
Güliz Tarkan
Yoga ve Pilates Eğitmeni