Betain; betaine anhydrous veya trimetilglisin (TMG) olarak da anılan ve vücutta üretilen bir maddedir. Karaciğer fonksiyonuna, hücre çoğalmasına ve karnitin yapımına yardımcı olduğu bilinir.
Sporcular tarafından tercih edilen betain, birçok farklı görevi ile öne çıkar. Besinler yoluyla vücuda alınabilen bu bileşen, aynı zamanda takviye olarak da tüketilebilir. Günümüzde betain, sıklıkla tercih edilen takviyelerin arasındadır.
Bu yazımızda; betainin ne olduğuna, ne işe yaradığına, faydalarına, yan etkilerine, özelliklerine ve hangi besinlerde bulunduğuna detaylı olarak değineceğiz.
Betain; betaine anhydrous veya trimetilglisin (TMG) olarak da anılan ve vücutta üretilen bir maddedir. Karaciğer fonksiyonuna, hücre çoğalmasına ve karnitin yapımına yardımcı olduğu bilinir. Aynı zamanda vücudun homosistein adı verilen bir amino asidi metabolize etmesine de yardımcı olur (1). Betain, bazı besinlerde doğal olarak bulunur veya takviye olarak alınabilir.
TMG, DNA üretimi için gerekli olan, metilasyon adı verilen kimyasal bir süreçte yer alması ile önem taşır (2).
Betain, vücuttaki hücrelerin normal işleyişini destekleyen ve karaciğer metabolizması ile homosistein seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olan bir bileşik olarak bilinir. Ayrıca, hücre içi sıvı dengesinin korunmasına katkı sağlayabilir. Bunun dışında karaciğer sağlığı ve enerji metabolizması gibi konularda da rol oynayabileceği düşünülmektedir (3, 4).
Betain, kapsül formunda genellikle su ile alınarak kullanılır. Toz formu ise su, meyve suyu veya bir içecekle karıştırılarak tüketilebilir. Kullanım şekli ve miktarı, kişisel ihtiyaçlara ve ürünün talimatlarına göre değişiklik gösterebilir. Ürün etiketinde belirtilen talimatların takip edilmesi önerilir. (5, 6).
Betainin genellikle egzersizi desteklemek amacıyla genellikle antrenman öncesinde veya sırasında alınır. Ancak diğer durumlarda sabah saatlerinde veya yemeklerle birlikte de kullanılabilir. Genel bir uygulama standardı olmadığı için kullanım zamanı bireysel ihtiyaçlara uygun şekilde belirlenmelidir (6, 7, 8, 9).
Hücre işlevlerini destekleyerek karaciğer metabolizmasında rol oynayabilir (3).
Plazma homosistein seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir, bu da kardiyovasküler sağlık açısından önemlidir (7).
Egzersiz sırasında kas dayanıklılığını ve gücünü destekleyebilir (10).
Bağırsak işlevlerinin düzenlenmesinde rol oynayabilir (11).
Yoğun egzersiz veya aşırı sıcak gibi koşullarda hücrelerdeki dengeyi koruma işlevi olabilir (12).
Betain cilde faydaları arasında ise, UVB ışınlarının neden olduğu kırışıklık oluşumunu ve kolajen hasarını azaltma potansiyeli yer alır (13).
Betain, genellikle önerilen dozlarda kullanıldığında güvenli kabul edilir ve minimal yan etkiler bildirilmiştir. Çoğu çalışmada betain takviyesi ciddi yan etkilerle ilişkilendirilmemiştir ve hem kısa vadeli hem de uzun süreli kullanımda genellikle iyi tolere edilir. Önerilen dozlara uyulduğunda yan etkiler nadirdir ve ortaya çıkan semptomlar genellikle hafif ve geçicidir. Bu semptomların arasında mide bulantısı, hafif baş ağrısı ve yorgunluk hissi yer alır. Uygun dozu belirlemek önemlidir. Bu yüzden bir uzman ile görüşülmesi önerilir (3).
Betainin belli başlı özellikleri bulunur ve en önemli 3 özelliği şöyledir:
Betain, kanımızda bulunan homosistein adlı amino asidin metabolize edilmesine yardımcı olan bir bileşendir. Bazı araştırmalar TMG'nin (betainin) homosisteinin kan düzeylerini azaltabileceğinden bahseder. Bu bileşiğin çok yüksek seviyelerde olmasının kalp hastalığı riski oluşturabileceği düşünülür. Bu bilgiler doğrultusunda betain, kalp sağlığı konusunda potansiyel fayda sunabilir (14).
Birçok sporcunun, egzersiz performansını artırmak amacıyla TMG takviyelerini kullanıldığı bilinir. Araştırmalar, TMG takviyelerinin vücut kompozisyonunu iyileştirebileceğini ve hem dayanıklılık hem de direnç egzersizlerinde performansı artırabileceğinden bahseder (15).
Bunların yanı sıra betainin; yorgunluğu azaltma, protein üretimini artırma ve kas hücrelerine enerji sağlayan bir bileşik olan kreatin sentezini artırma gibi görevlerinin de olabileceği düşünülür (16). Bu özellikleri ise spor yaşamında takviye olarak popüler olmasını sağlar.
Betain takviyelerinin, insülin direncini iyileştirebileceğine yönelik araştırmalar da mevcuttur. Bir araştırmaya göre, düzenli olarak betain kullanımı, insülin direncinin azalmasına yardımcı olabilir (17).
Bazı gıdalar betain içerir ve bu sayede vücuda alınabilir. Buna ek olarak bu besinlerin nasıl pişirildiği de betain oranlarını etkileyebilir (18).
Betain içeren besinlere örnek olarak aşağıdakiler verilebilir:
- Buğday kepeği
- Buğday tohumu
- Ispanak
- Kinoa
- Pancar
- Karides
- Buğday ekmeği
Betain, saçın nem tutma kapasitesini artırarak kuruluğu azalttığı ve saçın daha kolay şekil almasını sağladığı bilinir. Saç tellerinin nemini koruyarak sağlıklı bir görünüm de kazandırabilir (19).
Betain, hücrelerin su tutmasına yardımcı olabileceği için cildi nemlendirebilir. Aynı zamanda cildi yatıştırıp tahrişi de azaltabilir (20).
Araştırmalar, betain takviyesinin yağ kütlesini azaltarak ve kas kütlesini artırarak vücut kompozisyonunu değiştirebileceğini göstermektedir. Ancak toplam kilo üzerindeki etkileri belirsizdir (21).
Betainin, bağırsak mikrobiyotasını düzenleyebileceği ve bağırsak geçirgenliğini azaltabileceği belirtilmektedir. Bu etkiler dolaylı olarak gastrit semptomlarının yönetimine katkıda bulunabilecek özellikler olarak değerlendirilebilir. Ancak, bu konuda kesin bir fayda sağladığını doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır (22).
Betain, direnç antrenmanları sırasında kas dayanıklılığını ve performansı destekleme potansiyeli ile dikkat çeker. Kas metabolizmasını ve protein sentezini destekleyebileceği düşünülmektedir. Ayrıca enerji üretimiyle ilgili süreçlere dolaylı katkılar sağlayabilir (23).
Betain, doğal olarak pancar, ıspanak, buğday kepeği ve kabuklu deniz ürünleri gibi gıdalardan elde edilir. Vücutta kolinden sentezlenebilir veya takviye olarak üretilebilir (24).
Betain üretimi için temel hammadde şeker pancarıdır ve bu madde şeker rafine işlemleri sırasında çıkarılır. Sentetik betain ise trimetilamin ve asetik asit gibi kimyasal öncülerden elde edilir (25).