Ginkgo, yelpaze şeklinde yaprakları olan büyük bir ağaçtır. 200 milyon yıldan fazla varlığını sürdüren ginkgo biloba ağacının yaşayan en eski ağaçlardan biri olduğu düşünülmektedir. (1)
Ginkgo yaprağı ekstresi özellikle kozmetik alanında sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca posası çıkarılan kavrulmuş ginkgo tohumu, Japonya ve Çin’de yemeklerde yer alır.
Ginkgo biloba faydaları sayısız olan popüler bir takviyedir ve en çok satan bitkisel ilaçlardan biridir. Ginkgo biloba ekstresi, bitkinin kurutulmuş yeşil yapraklarından toplanır ve sıvı ekstreler, kapsüller ve tabletler halinde temin edilebilir. Başlıca faydaları aşağıdakiler gibidir (1):
Kan dolaşımını iyileştirerek beyin, gözler, kulaklar ve bacakların daha iyi işlev görmesine yardımcı olur.
Ginkgo biloba yaprağı alzheimer hastalığı dahil olmak üzere genellikle hafıza bozuklukları için faydalı olabilir.
Ginkgo tohumları, vücutta enfeksiyonlara neden olan bakterileri ve mantarları yok edebilecek maddeler içerir.
Hücreleri oksidatif hasara karşı zararlı serbest radikallerden koruyan antioksidanlar flavonoidler ve terpenoidler içerir.
Ginkgo biloba kullanmaya başlamadan önce doktora danışılması önemlidir. Çoğu yetişkin için ginkgo almakla ilişkili riskler nispeten düşüktür, ancak ginkgonun zarar verebileceği bazı durumlar da bulunmaktadır. Eğer alkilfenol içeren bitkilere alerjiniz varsa veya bazı belirli ilaçlar kullanıyorsanız ginkgo biloba almamalısınız. Ginkgo bilobanın olası yan etkileri şunlardır (2):
Mide bulantısı
İshal
Baş dönmesi
Baş ağrısı
Karın ağrısı
Döküntü / alerjik reaksiyon
Ginkgo, bazı ilaçlarla olumsuz etkileşime girme potansiyeline sahiptir ve bu etkileşimlerden bazıları kanama riskini artırabilir. İstenmeyen olumsuz etkileşimlere neden olabilecek bazı ilaçlar şunlardır (3):
Kan seyrelticiler (varfarin, aspirin)
SSRI / MAOI / antidepresanlar (prozac, zoloft)
NSAIDS (ibuprofen, tylenol)
Günümüzde ginkgo biloba aşağıdaki şekillerde bulunmaktadır:
Kapsül
Tablet
Sıvı ekstre
Kurutulmuş yapraklar / Çay
Mevcut araştırmaların çoğu, saflaştırılmış ginkgo ekstresi kullanılarak elde edilen sonuçları yansıtmaktadır. Ham ginkgo tohumları zehirli oldukları için insanlar tarafından tüketilmemesi gerekir. Çalışmalar gün boyunca birkaç defaya bölerek toplamda 60–240 mg ginkgo biloba alımının güvenli olduğunu göstermektedir. Fakat açıkça tanımlanmış maksimum bir doz yoktur. Bu nedenle daha düşük bir dozla kullanıma başlanılması tavsiye edilmektedir. Çoğu araştırma günde 600 mg'dan daha büyük dozları değerlendirmemiştir (4).
Koenzim Q10 hakkında da bilgi edinmek için “Koenzim Q10 Ne İşe Yarar, Faydaları Nelerdir?” makalesine göz atabilirsiniz.
Ginkgo Biloba (Mabet Ağacı) Türkiye’de Yetişir mi?
Ginkgo biloba, Türkiye’de sadece 2 tane ağacı bulunan bir bitkidir. Bu ağaçlar İstanbul Üniversitesi Botanik bölümünde koruma altına alınmıştır.
Ginkgo Biloba (Mabet Ağacı) Nasıl Yetiştirilir?
Ginkgo biloba tohumları rutubetli kum içerisinde 1 - 2 ay bekletildikten sonra ilkbaharda ekilir. İlkbaharda yumuşak, yazın yarı odun ve kışın odun çeliğiyle üretilen bir bitkidir.
Mabet Ağacı Çayı Nasıl Yapılır?
Ginkgo biloba çayı, önceden kaynatılmış suyun içerisine bir tutam mabet ağacı yaprağı eklendikten sonra 5 dakika demlenerek hazırlanır.
İlginizi Çekebilecek Ürünler!
İdil Ediboğlu Koç
Diyetisyen