Glukozamin, vücuttaki kıkırdağın bir bileşeni olan amino şekerdir. Supplement olarak, genellikle kondroitin ile kombinasyon halinde, glukozamin sülfat formunda alınır. Eklem sağlığı için en yaygın kullanılan takviyedir. Genellikle karides ve ıstakoz gibi kabuklu deniz hayvanlarının kabuklarındaki bir madde olan kitinden yapılır, ancak mısır ve buğday gibi bazı bitkilerden de elde edilebilir.
Çalışmalar, glukozamin takviyesinin eklem artritinin ilerlemesini ve osteoartrit ile ilişkili ağrıyı geciktirmeye yardımcı olduğunu göstermiştir. Ek olarak, eklem ağrısı yaşayan denekler düzenli olarak glukozamin takviyesi tüketimini azaltmışlardır (1).
Glukozaminin faydaları hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için “Glukozamin Ne İşe Yarar, Faydaları Nelerdir?” yazımızı okuyabilirsiniz.
Glukozamin takviyeleri; kabuklu deniz hayvanlarına veya iyota alerjisi olanlar, hamile kadınlar ve diyabet, yüksek kolesterol, astım veya yüksek tansiyon hastaları için risk oluşturabilir (2).
Deniz ürünlerine karşı alerjisi olan kişiler için vejetaryen kullanıma uygun glukozamin takviyeleri tercih edilebilir.
Gıdalardan glukozamin sülfat alınamamaktadır. Glukozamin; insan vücudunda doğal olarak bulunmasının yanı sıra, ıstakoz, karides, yengeç, midye gibi kabuklu deniz hayvanlarının kabuklarında bulunur.
Çeşitli rahatsızlıkların iyileşme sürecine destek olan taurin hakkında da bilgi edinmek için “Taurin Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl ve Ne Zaman Kullanılmalıdır?” yazımızı okuyabilirsiniz.
Glukozamin sülfat, en popüler glukozamin formudur. Glukozamin hidroklorür, sülfata kıyasla daha az yaygındır ve aynı düzeyde destekleyici özelliklerden yoksundur. Glukozamin ayrıca sıklıkla kondroitin ile kombine edilir ve bu kombinasyonun tek başına glukozamin sülfat kullanımına benzer şekilde güvenli olduğu belirtilmiştir.
Toz veya kapsül formundaki glukozamin takviyeleri genellikle günde 1500-2000 miligramlık bir dozda alınır ve bu dozun alımı gün içerisine yayılır. Araştırmalara göre; glukozaminin günde 1500 miligramlık alımı güvenli iken, osteoartrit gibi rahatsızlıkların semptomlarını iyileştirmede daha yüksek dozların kullanılabileceği düşünülmektedir. Ancak bu konuda araştırmalarla desteklenmiş kesin bir bilgi yoktur (3). Glukozamin takviyeleri daima hekimin belirttiği şekilde ya da kutu üzerinde yazan kullanım miktarına göre tüketilmelidir.
Glukozamin takviyesinin faydasını görebilmek için ortalama 2 - 4 ay boyunca düzenli olarak kullanılması gerektiği düşünülmektedir. Ancak bu konuda net bir zaman aralığı verebilmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Glukozamin takviyesi, kan basıncını ve insülin seviyelerini artırabilir. Bu da tansiyon hastalarının olumsuz etkilenmesine yol açabilir. Bu nedenle tansiyon hastaları, glukozamin kullanımı öncesinde mutlaka doktora başvurmalıdır.
Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
Gözde Doğan
Sporcu ve Diyetisyen