L-karnitin, karaciğer ve böbreklerde lisin ve metiyonin amino asitlerinden oluşturulur. Ancak, vücudun başka yerlerinde, öncelikle kaslarda, beyinde ve spermde depolanır. Diyet döneminde vücuda en çok karnitin sağlayabilecek kaynaklar et ve diğer hayvansal ürünlerdir. Bunlara ek olarak, avokado ve soya fasulyesi gibi bitki ürünlerinden de bir miktar karnitin sağlanabilir.
Karnitin (yağ yakıcı) kullanımı hakkında detaylı bilgi almak için “Karnitin (Yağ Yakıcı) Nasıl Kullanılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.
Yüksek dozlarda l-karnitin takviyesi kullanımı birkaç olumsuz yan etkiye sebep olabilir. Bunlar; mide bulantısı, karın krampları, kusma ve ishal olarak nitelendirilebilir (1). Ortaya çıkabilen nadir yan etkiler ise; üremik hastalarda kas güçsüzlüğü ve nöbet bozuklukları olan kişilerde nöbet geçirme riski olabilir.
Karnitinin (yağ yakıcı) tüm faydaları hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için “Karnitinin Yararları Nelerdir?” yazımızı okuyabilirsiniz.
Standart l-karnitin dozu günde ortalama 500 - 2000 mg aralığındadır. Ancak takviyelerin servis başına sağladığı miktar değişkenlik gösterir. Farklı formları incelemek için tıklayın.
Kırmızı et, l-karnitin bakımından en zengin besindir. Tavuk, fasulye, avokado, balık, süt ve süt ürünlerinde de az miktarda l-karnitin bulunur.
Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
İdil Ediboğlu Koç
Diyetisyen