Kazein de whey (peynir altı suyu proteini) gibi sütten elde edilmektedir. İnek sütünün %80’i yavaş sindirilen kazein proteini ve %20’si hızlı sindirilen whey proteinidir. Kazein mide asidi ile temas ettiğinde koyulaşıp topak halini alır ve çok yavaş kana karışır.
Süt ürünlerinin çoğunda doğal olarak whey proteini ve kazein proteini bulunmaktadır. Kazein proteini, saf formuyla protein tozlarında ve protein tozu katkılı ürünlerde (örn. protein bar) karşımıza çıkmaktadır. Kazein proteini özellikle gece yatmadan önce kas yıkımını önlemek için sporcular tarafından sıklıkla kullanılır.
Protein tozu olarak kullanılan kazein, sütten whey proteinin ve kazein proteininin ultra-filtreleme yöntemi ile ayrıştırılmasıyla elde edilir. Bu yöntemde herhangi bir kimyasal kullanılmaz. Kazein proteini tozu, yüksek oranda protein ve düşük oranda kalori içerir. Ortalama 30g olan bir ölçek kazein proteini tozunda, 25g protein ve 100-120 kalori bulunur.
Kazein proteininin nasıl kullanılacağı hakkında detaylı bilgi için “Kazein Protein Nasıl Kullanılır?” yazısını okuyabilirsiniz.
Peynirde yüksek miktarda kazein proteini vardır. Peynir yapma işlemi sırasında whey (peynir altı suyu) ve laktoz peynirden ayrılır. Sütün üzerinde topaklaşan ve kazein içeren bu kısımdan da peynir yapılır. Peynirin, kazein ve kalsiyum içerdiği gibi fazla miktarda yağ da içerdiği için kontrollü tüketilmesi gerekmektedir.
Cottage cheese, bir başka yüksek kazein kaynağıdır. Türkiye’de bulunmasa da ona en yakın peynir lor peyniridir. Lor peynirinin de kazein oranı yüksek ve yağ oranı düşüktür. Lor peyniri yapımında -tamamen olmasa da- whey proteini ayrıştırılır. Protein oranı diğer peynirlerden daha yüksektir. Sodyum seviyesi açısından tuz ilavesi yapılmamış taze lor ya da tatlı lor kullanılması önerilir. 1 su bardağı (200 ml.) lor peynirinde 26g protein vardır.
Sütün %80’i kazein proteinidir. Ancak, UHT işleminden geçmiş yani yüksek ısılarda pastörize edilmiş sütlerin besin değeri düştüğü için doğal ve organik sütlerin kullanılması daha faydalı olacaktır. Süt, aynı zamanda kalsiyum ve diğer temel vitaminler açısından da önemli bir kaynaktır. Fakat, laktoz intoleransı olan kişilerin eser miktarda laktoz içeren ya da hiç laktoz içermeyen peynir ve protein tozu ürünlerini kullanmaları tavsiye edilmektedir.
Kazein proteini, tıpkı whey proteini gibi pek çok hazır gıdada ekstra protein, doku ve emülsiyon katmak için kullanılır. Kazein, mide asidiyle buluştuğu zaman jel kıvamını alır ve çok yavaş bir şekilde emilmeye başlar. İçeriğinde kazein proteini olan işlenmiş gıdalardan bazıları şöyledir: Bebek maması, dondurma, naneli şeker, salata sosu, işlenmiş soğuk etler (salam, sosis vb.), mısır gevreği, protein tozu, protein barı, üzerinde krem şanti, krema veya glazür olan unlu gıdalar.
Kazein çeşitlerini inceleyip, satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Kazeinin sindirilmesi ortalama 7-8 saat sürmektedir.
Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
Ece İrim
Sporcu Beslenmesi Uzmanı & Pilates Eğitmeni