Magnezyum beslenmenin önemli bir bileşeni olarak, vücudunuzun günlük fonksiyonları için kritik bir rol oynar. Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH), magnezyumun vücudumuzda aşağıdaki görevlerde kullandığını belirtir (1).
İlginizi Çekebilecek Ürünler!
Magnezyum eksikliğinin etkileyebileceği konuları ve belirtileri inceliyoruz…
Seğirmeler, titremeler ve kas krampları magnezyum eksikliğinin işaretleri olarak bilinir. En kötü senaryoda eksiklik, nöbetlere veya kasılmalara bile neden olabilir (2).
Magnezyum eksikliğinin bir başka olası etkisi ise ruh sağlığı üzerinedir. Düşük magnezyum seviyeleri bireylerin stres, depresyon ve anksiyete riskini artırabilir (3, 4).
Bir inceleme, magnezyum takviyelerinin anksiyete bozukluğu olan bir grup insandan fayda görebileceği belirtse de kesin sonuçlara ulaşmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtmekte fayda var (5).
Magnezyum eksikliği osteoporoz için bir risk faktörü olarak kabul edilir. Magnezyum eksikliği kemikleri doğrudan zayıflatabilir, aynı zamanda kemiklerin ana yapı taşı olan kalsiyum seviyesini de düşürebilir (6).
Hem genel yorgunluk hem de spesifik kas zayıflığı, magnezyum eksikliğinin belirtileri arasında yer alabilir. Düşük magnezyum seviyeleri, sinir sinyallerindeki ve kas hücrelerindeki potasyum seviyeleri de dahil olmak üzere birçok vücut sürecini etkiler. Bu da sırasıyla yorgunluğa ve halsizliğe neden olabilir (7).
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, magnezyum eksikliğinin kan basıncını artırabileceğini ve kalp hastalığı için güçlü bir risk faktörü olan yüksek tansiyonu destekleyebileceğini gösterir (8). Bu konuda insanlara yönelik doğrudan kanıt bulunmamakla birlikte araştırmalar; düşük magnezyum düzeylerinin veya zayıf beslenmenin kan basıncını artırabileceğini öne sürer. Ek olarak incelemeler; magnezyum takviyelerinin özellikle yüksek tansiyonu olan yetişkinlerde kan basıncını düşürebileceğini gösterir (9).
Kalp aritmisi veya düzensiz kalp atışı, magnezyum eksikliğinin potansiyel olarak ciddi bir etkisidir. Bazı insanlarda kalp atışları arasındaki duraklamalar olan kalp çarpıntısına neden olabilir (10).
Magnezyum eksikliği yaşadığınızı düşünüyorsanız; durumunuzu doğru bir şekilde değerlendirmek için öncelikle doktorunuza danışmanız önerilir.
İlginizi Çekebilir: Magnezyum Hangi Besinlerde Var?