İşleminiz gerçekleştiriliyor. Lütfen bekleyiniz...

Magnezyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Magnezyum beslenmenin önemli bir bileşeni olarak, vücudunuzun günlük fonksiyonları için kritik bir rol oynar. Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH), magnezyumun vücudumuzda aşağıdaki görevlerde kullandığını belirtir (1).

  • Kan basıncının düzenlenmesi
  • Kan şekerinin düzenlenmesi
  • Protein, kemik ve DNA yapımı
  • Kas fonksiyonu
  • Sinir fonksiyonu

 

Magnezyum Eksikliği Belirtileri

Magnezyum eksikliğinin etkileyebileceği konuları ve belirtileri inceliyoruz…

 

Kas Seğirmeleri ve Kramplar

Seğirmeler, titremeler ve kas krampları magnezyum eksikliğinin işaretleri olarak bilinir. En kötü senaryoda eksiklik, nöbetlere veya kasılmalara bile neden olabilir (2).

 

Ruh Sağlığı

Magnezyum eksikliğinin bir başka olası etkisi ise ruh sağlığı üzerinedir. Düşük magnezyum seviyeleri bireylerin stres, depresyon ve anksiyete riskini artırabilir (34).

Bir inceleme, magnezyum takviyelerinin anksiyete bozukluğu olan bir grup insandan fayda görebileceği belirtse de kesin sonuçlara ulaşmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtmekte fayda var (5).

 

Osteoporoz

Magnezyum eksikliği osteoporoz için bir risk faktörü olarak kabul edilir. Magnezyum eksikliği kemikleri doğrudan zayıflatabilir, aynı zamanda kemiklerin ana yapı taşı olan kalsiyum seviyesini de düşürebilir (6).

 

Yorgunluk ve Kas Zayıflığı

Hem genel yorgunluk hem de spesifik kas zayıflığı, magnezyum eksikliğinin belirtileri arasında yer alabilir. Düşük magnezyum seviyeleri, sinir sinyallerindeki ve kas hücrelerindeki potasyum seviyeleri de dahil olmak üzere birçok vücut sürecini etkiler. Bu da sırasıyla yorgunluğa ve halsizliğe neden olabilir (7).

 

Yüksek Tansiyon

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, magnezyum eksikliğinin kan basıncını artırabileceğini ve kalp hastalığı için güçlü bir risk faktörü olan yüksek tansiyonu destekleyebileceğini gösterir (8). Bu konuda insanlara yönelik doğrudan kanıt bulunmamakla birlikte araştırmalar; düşük magnezyum düzeylerinin veya zayıf beslenmenin kan basıncını artırabileceğini öne sürer. Ek olarak incelemeler; magnezyum takviyelerinin özellikle yüksek tansiyonu olan yetişkinlerde kan basıncını düşürebileceğini gösterir (9).

 

Düzensiz Kalp Atışı

Kalp aritmisi veya düzensiz kalp atışı, magnezyum eksikliğinin potansiyel olarak ciddi bir etkisidir. Bazı insanlarda kalp atışları arasındaki duraklamalar olan kalp çarpıntısına neden olabilir (10).

Magnezyum eksikliği yaşadığınızı düşünüyorsanız; durumunuzu doğru bir şekilde değerlendirmek için öncelikle doktorunuza danışmanız önerilir.

İlginizi Çekebilir: Magnezyum Hangi Besinlerde Var?

Güncellenme Tarihi : 9.01.2025
Yayınlanma Tarihi : 12.01.2024
FIT TEST

İhtiyacın Olanı Biz Biliyoruz! Sen de Öğrenmek İstersen

HEMEN TESTE BAŞLA
disclaimer İnternet sitemizde satışa sunulan ürünler sporcu gıdası ve gıda takviyesi kategorilerinde ürünlerdir, kesinlikle beşeri tıbbi ürün veya ilaç değildir. Reçete ile satılmazlar, doktor onayı gerektirmezler. Şirketimiz ilaç satışı yapmamaktadır, bu yüzden satılan ürünlerin çeşitli hastalıkları önleyici ya da tedavi edici özellikleri yoktur. Ürünler sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenin yerine geçmez. Amacımız tüketiciye en doğru bilgiyi sunabilmek olup, yer verilen içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır, ürünlerin kullanımına yönelik hiçbir taahhüt veya tavsiye yerine geçmez. Sitemizde satılan ürünler ile ilişkili olarak kullanılan tüm logo, marka ve patentli haklar ilgili hak sahiplerine aittir. Yanlış anlaşılan veya yanıltıcı bulunan ibareler bulunması durumunda lütfen sitemizden bildirimde bulununuz. Tüm ürünlerimiz %100 orjinal olup, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı onaylıdır.
ETBIS Logo
Mobil görünüm için tıklayın.
Top