İşleminiz gerçekleştiriliyor. Lütfen bekleyiniz...

Müsli Nedir, Faydaları Nelerdir, Ne Zaman Yenir?

Müsli Nedir?

Müsli, ham yulaf ezmesi ve diğer çeşitli kahvaltı malzemelerine dayalı, lif ve protein açısından zengin bir kahvaltı seçeneğidir. Yulaf, kuruyemiş, meyve ve buğday gevreğinden elde edilen ve kuru bir tahıl olan müsli, çeşitli kombinasyonlarla tüketilebilmesiyle özellikle kahvaltıların vazgeçilmezi haline gelmiştir. İçerdiği tahıllar, taze veya kuru meyveler, tohumlar ve kuruyemişler sayesinde çeşitli vitaminler, demir ve magnezyum ile dolu olan bu karışımı, süt (soya, badem veya inek sütü), yoğurt veya  meyve suyuyla karıştırılabilir.


Müslinin Yararları Nelerdir?

  • Diğer Kahvaltılık Gevreklerden Daha Sağlıklıdır

Kahvaltıda şeker içeren tahıl ve gevrekler tüketmek daha lezzetli ve dolayısıyla cazip gelebilir. Ancak hem şeker içeriği hem de farklı içeriklere sahip olması nedeniyle tüm bu gıdalar müslinin yerini tutmamaktadır. Müsli, kahvaltılarda sıkça tüketilen hamur işleri ve sandviçlerden daha az şeker içerir ve daha az kaloriye sahiptir. Ayrıca müsli ile işlenmiş gıda tüketmekten uzak durabilirsiniz.

  • Yüksek Lif ve Tam Tahıl İçeriğine Sahiptir

Müslinin içerisinde ne kadar lif olduğunu ölçmek zor olsa da, tam tahıl ve lif içeriğinin oldukça yüksek olduğu bilinmektedir. Her iki besin de sindirim sistemi için fazlasıyla yararlıdır. Lif ve tam tahıl sindirim sistemini düzenlenmesine yardımcı olur.

  • Daha Uzun Süre Tok Kalmayı Sağlar

Lif ve tam tahıllar sadece iştahı kontrol altında tutmaya yardımcı olmaz, aynı zamanda tok hissetmeyi sağlar. Ayrıca çiğ yulaf yüksek miktarda dirençli nişasta içerir ve dolayısıyla müslinin sindirim süresi uzar. Dirençli nişastanın midede parçalanması nedeniyle iştahı baskılayan sindirim asitleri açığa çıkar ve metabolizma hızlanır. Bu sayede daha az zamanda daha fazla kalori yakılabilir.

  • Kalp Sağlığı İçin Faydalıdır

Müsli, beta-glukan adı verilen yulaf lifi içerir. Çalışmalara göre, beta-glukan kolesterol seviyelerini yüzde 10'a kadar azaltabilmektedir. Maksimum fayda sağlamak için karışıma limon suyu da eklenebilir. C vitamini, kolesterolün düşmesine ve kalp sağlığının artmasına yardımcı olur (1).

  • Daha Fazla Protein Almayı Sağlar

Müslinin içerisindeki kuruyemiş, protein ve omega 3 yağ asidi içerirken, meyve gibi diğer besinler de potasyum, lif, E vitamini, C vitamini, B12 vitamini ve fazlasını sağlayabilir. Ayrıca yulafa badem sütü, soya sütü ya da yoğurt eklemek daha fazla protein elde etmenin başka bir yoludur. Temel olarak güne iyi bir başlangıç yapabilmek adına neredeyse tüm besinler meyveli müsli karışımı ile elde edilebilir.

Müsli Ne Zaman Yenir?

Müsli, kahvaltıda tüketmek için oldukça popüler bir besindir ve birçok insan tarafından mükemmel bir kahvaltının anahtarı olduğu düşünülmektedir. Yulaf, mısır gevreği, kuru meyve, kuruyemiş, taze meyve, süt ve buğday gevreği gibi besinlerin karışımından oluşur. Müsli her ne kadar kahvaltılarda tüketilse de elbette bunun belirli bir kuralı yoktur. Müsliyi dilediğiniz zaman tüketebilir, içine istediğiniz malzemeleri ekleyebilir ya da istemediklerinizi çıkarabilirsiniz.

Müsliyi mükemmel bir besin yapan nedenlerin başında protein ve lif içeriği açısından zengin olması gelmektedir. Ayrıca karbonhidrat açısından zengin olduğu için enerji seviyesini korur ve uzun süre tok tutar. Bu besleyici ve oldukça yararlı öğün kahvaltı dışında öğlen ya da akşam yemeğinde de rahatlıkla tüketilebilir:


  •  Kahvaltıda Müsli Yemek

Kahvaltı günün ilk öğünü olduğundan yeterli ve dengeli bir şekilde yemeye odaklanılmalıdır. Kahvaltı, metabolizmanın çalışmasına yardımcı olacak karbonhidrat ve lif içeriği açısından zengin olmalıdır. Ek olarak, vücudun onarımı için gerekli olan protein ve mineraller bakımından da ihtiyaçları karşılamalıdır. Kaloriyi azaltmak için tam yağlı süt yerine az yağlı veya yağsız süt kullanılabilir.


  • Öğle Yemeğinde Müsli Yemek

Kilo verme diyeti uygulanıyorsa kahvaltıda olduğu gibi öğle yemeği de tüm temel besin gruplarını içermelidir. Öğle yemeğinde yulaf müsli tüketmek, uzun süre aktif ve enerjik tutar. Aynı zamanda protein, lif, karbonhidrat ve omega 3 yağ asitleri gibi ihtiyaç duyulan besin maddelerinin alınmasını sağlar. 


  • Akşam Yemeğinde Müsli Yemek

Kilo alımıyla ilgili endişesi olanların akşam yemeklerine fazladan özen göstermeleri gerekmektedir. Müsli çeşitleri akşam yemeği için mükemmel bir seçenek olabilir, çünkü sindirimi kolaydır ve gerekli tüm besin maddelerini içeren hafif bir öğündür. Ayrıca yorucu bir günün sonunda müslinin içeriği ihtiyaca göre kolaylıkla şekillenebilir. Özellikle elma ve armut gibi sindirimi kolay olan meyveler müsliye eklenebilir.

Ev yapımı fıstık ezmesi tarifi için “Evde Az Kalorili Fıstık Ezmesi Nasıl Yapılır?” yazısını mutlaka okuyun!


Sıkça Sorulan Sorular

Müsli Yoğurtla Yenir mi?

Hazır müsli, içeriğindeki tahıllarla uyum sağlayan bir lezzete sahip olan yoğurt ile tüketildiğinde oldukça keyifli bir öğün haline gelir. 

Müsli Kilo Aldırır mı?

Müsli; günlük vitamin, mineral ve lif ihtiyacımızı karşılayan içeriği sayesinde oldukça besleyici ve sağlıklı bir öğündür. Ancak içerisindeki tahıllar sebebiyle karbonhidrat değeri yüksektir. Bu nedenle dikkatli tüketilmesinde fayda vardır. 

Her Gün Müsli Yenir mi?

Kilo aldırabileceği korkusuyla müslinin her gün tüketilmemesi gerektiği düşünülebilir. Ancak ideal porsiyonlarda öğünlere eklenerek her gün rahatlıkla tüketilebilir. 

Günlük Yulaf Tüketimi Ne Kadar Olmalı?

Ortalama 8 yemek kaşığı yulaf, içeriğindeki vitamin ve minerallerle birlikte günlük protein ihtiyacının yaklaşık %15’ini karşılar. Bu nedenle günde 8 yemek kaşığı, yulaf tüketmek için ideal bir ölçüdür. 


Güncellenme Tarihi : 22.11.2021
Yayınlanma Tarihi : 19.11.2018
FIT TEST

İhtiyacın Olanı Biz Biliyoruz! Sen de Öğrenmek İstersen

HEMEN TESTE BAŞLA
disclaimer İnternet sitemizde satışa sunulan ürünler sporcu gıdası ve gıda takviyesi kategorilerinde ürünlerdir, kesinlikle beşeri tıbbi ürün veya ilaç değildir. Reçete ile satılmazlar, doktor onayı gerektirmezler. Şirketimiz ilaç satışı yapmamaktadır, bu yüzden satılan ürünlerin çeşitli hastalıkları önleyici ya da tedavi edici özellikleri yoktur. Ürünler sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenin yerine geçmez. Amacımız tüketiciye en doğru bilgiyi sunabilmek olup, yer verilen içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır, ürünlerin kullanımına yönelik hiçbir taahhüt veya tavsiye yerine geçmez. Sitemizde satılan ürünler ile ilişkili olarak kullanılan tüm logo, marka ve patentli haklar ilgili hak sahiplerine aittir. Yanlış anlaşılan veya yanıltıcı bulunan ibareler bulunması durumunda lütfen sitemizden bildirimde bulununuz. Tüm ürünlerimiz %100 orjinal olup, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı onaylıdır.
Mobil görünüm için tıklayın.
Top