İşleminiz gerçekleştiriliyor. Lütfen bekleyiniz...

Omega 6 Nedir? Omega 6 İçeren Besinler Nelerdir?

-

Omega 6 yağ asitleri sağlıklı bir diyetin temel bileşenleridir. İnsan sağlığı için çok önemli olan çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA'lar) olarak kabul edilirler. Omega 6’ları vücut kendisi sentezleyemez; bu nedenle diyet yoluyla alınmaları gerekir. (1)

Bu kapsamlı rehberde omega 6’nın ne olduğunu, ne işe yaradığını, faydalarını, eksikliği durumunda ortaya çıkan belirtileri ve zararları gibi konuları detaylı bir şekilde ele alacağız. 

Omega 6 Nedir? 

Omega 6 esansiyel bir yağ asidi türüdür. Omega-6 yağ asitlerinin önemli olmasının başlıca nedenlerinden biri, inflamatuar sürecin düzenlenmesinde aldığı rollerdir. Omega-6 yağ asitleri, enfeksiyonlarla savaşmak ve yaralanmaları iyileştirmek için çok önemli olan proinflamatuar aracılara dönüştürülebilir. (2)

Omega-6 yağ asitleri arasında linoleik asit özellikle önemlidir ve çoğu diyette yaygın olarak bulunur. Bu temel yağ asidi, vücudun en temel birimi olan hücre fonksiyonu ve sinyalizasyon için hayati önem taşır. (3)

Omega 6 İçeren Besinler Nelerdir?

Omega 6 kaynakları, pişirme ve gıda işlemede yaygın olarak kullanılan soya fasulyesi yağı, mısır yağı ve ayçiçek yağıdır. Ayrıca omega 6 yağ asitleri işlenmiş atıştırmalıklarda, fast food gıdalarda, keklerde, yağlı ve kurutulmuş etlerde yüksek konsantrasyonlarda bulunur. Omega 6 içeren daha sağlıklı seçenekler arasında tofu, ceviz ve fıstık ezmesi yer alır. (4, 5)

Omega 6 Ne İşe Yarar?

Omega 6 yağ asitleri hücre zarlarının bütünlüğüne ve akışkanlığına katkıda bulunur. Hücre zarı yapısı ve işlevi için kritik olan fosfolipid tabakasına dahil edilirler. Bunun hücresel sinyalizasyon ve hücresel sağlığın korunması üzerinde etkileri vardır. (6)

Beslenmemizden elde edilmesi gereken bu temel besinler, çok çeşitli fizyolojik işlevlerde yer alır. Birincil omega 6 yağ asitlerinden biri, vücutta araşidonik asit (AA) gibi daha uzun zincirli omega 6 yağlarına dönüştürülebilen linoleik asittir (LA). Bu yağ asitleri hayvanlar tarafından sentezlenmez ve bu nedenle esansiyel olarak kabul edilir. Çoğu diyette yüksek oranda bulunurlar ve kemik sağlığını korumak, üreme sistemi sağlığını desteklemek ve metabolizma düzenlemesine yardımcı olmak gibi görevler alırlar. (7)

Omega 6 yağ asitleri, hastalık riskine önemli katkıda bulunan oksidatif stres ve inflamasyonun düzenlenmesine katkılarıyla tanınmaktadır. (8)

Omega 6 ve omega-3 PUFA'lar arasındaki denge, sağlığın korunması, özellikle de kalp hastalıklarının, inflamatuar ve otoimmün hastalıkların önlenmesi ve yönetilmesi için kritik öneme sahiptir. Bu yağ asitleri tarafından düzenlenen anti-inflamatuar süreçler, bu durumların önlenmesi ve yönetilmesinde esastır. (9)

Omega 6 Faydaları

  • Hücre Zarı Sağlığı: Omega 6 yağ asitleri hücre zarlarının bütünlüğüne ve akışkanlığına katkıda bulunur. Hücre zarı yapısı ve işlevi için kritik olan fosfolipid tabakasına dahil edilirler. Bunun hücresel sinyalizasyon ve hücresel sağlığın korunması üzerinde etkileri vardır. (10)

  • Cilt Sağlığı: Omega 6’nın bir formu olan linoleik asit cilt bariyerinin korunmasında rol oynar ve egzamayı önlemeye yardımcı olabilir. Linoleik asit bakımından zengin yağların topikal olarak uygulanması ciltten su kaybını önlemeye yardımcı olabilir ve ayrıca anti-enflamatuar etkiler sağlayabilir. (11)

  • Kolesterol Seviyeleri: Doymuş yağlar veya trans yağlar yerine omega 6 yağ asitlerinin tüketilmesi LDL (kötü) kolesterol seviyelerini düşürebilir, bu da kalp hastalığı riskini azaltabilir. (12)

  • Üreme Sağlığı: Omega 6 yağ asitleri üreme hormonlarının üretimini kolaylaştırarak ve üreme döngüsünü düzenleyerek üreme sağlığında rol oynar. (13)

Omega 6 Eksikliği Belirtileri

Omega 6 yağ asidi eksiklikleri, çoğu toplumda nadir görülmekle birlikte, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Omega 6 yağ asidi eksikliğinin klinik belirtileri arasında çocuklarda ve bebeklerde büyümede azalma, pullu ve kuru döküntüler, yara iyileşmesinde azalma ve enfeksiyonlara karşı artan duyarlılık sayılabilir. (14)

Omega 6 Zararları Var mı?

Omega 6 yağ asitleri normal gelişim ve büyümeye katkıda bulunan sağlıklı bir diyetin temel bileşenleri olsa da, her besinde olduğu gibi yanlış ya da aşırı alımı potansiyel olarak olumsuz sağlık sonuçlarına yol açabilir. Aşırı omega 6 tüketimi ile ilgili birincil endişe, iltihaplanmaya katkıda bulunma potansiyelidir. (15) Dolayısıyla Omega 6  alımında dengeli ve uzman kontrolünde sürdürülen bir yaklaşım benimsemek esastır.  

SIK SORULAN SORULAR

Omega 6 Kilo Aldırır Mı?

Omega 6 yağ asitleri ile kilo alımı arasındaki ilişki net değildir. Omega 6'lar temel yağlar olmakla birlikte, aşırı tüketimi yüksek kilo alımına hatta obeziteye yol açabilir. Ancak salt omega 6 alımı ile kilo alımı arasında doğrudan ilişkiyi gösteren çalışmalar sınırlıdır. (16)

Omega 6 Yüze İyi Gelir Mi?

Evet, omega 6 yağ asitlerinin, özellikle de linoleik asidin, cilt sağlığı için faydaları olabilir. Linoleik asit cildin bariyer fonksiyonunu korumaya ve yara iyileşmesini desteklemeye yardımcı olabilir. Linoleik asidin topikal olarak uygulanmasının akne yönetimine yardımcı olabileceği de öne sürülmüştür. Bununla birlikte, çoğu araştırma, özellikle yüz için değil, genel cilt sağlığı üzerindeki faydalarına odaklanmıştır. (17)

Omega-3 ve Omega-6 Farkı Nedir?

Omega 3 ve Omega 6 arasındaki temel fark kimyasal yapılarında ve fizyolojik etkilerinde bulunur. Omega 3'ler iltihap önleyici  olup kalp sağlığını ve beyin fonksiyonlarını desteklerken, omega-6'lar hücre zarının sağlığını korurken, cilde iyi gelirler.  Bu yağ asitleri arasındaki denge, sürdürülebilir bir sağlıklı yaşam için oldukça önemlidir. (18)

Yumurtada Omega 6 Var Mı?

Evet, yumurtada omega 6 bulunmaktadır. Ancak yumurtanın içerdiği omega 6, tavukların beslenmesine bağlı olarak değişir. Yüksek oranda tahılla beslenen tavukların yumurtaları da omega 6 açısından daha zengindir. (19)

Omega En Çok Hangi Balıkta Var?

Çiftlik balıkları genellikle yabani balıklara kıyasla daha yüksek omega 6 yağ asidi seviyelerine sahiptir. Bunun nedeni, su ürünleri yetiştiriciliğinde kullanılan ve genellikle omega 6 bakımından yüksek tahıllar ve bitkisel yağlar içeren yemlerdir. (20)

Omega 3 Ve Omega-6 Oranı Neden Önemli?

Dengeli bir omega 3 ve omega 6 diyeti özellikle de kardiyovasküler hastalıklar, tip 2 diyabet ve obezite gibi inflamasyonla ilişkili kronik hastalıkların önlenmesi için çok önemlidir. Modern diyetler omega 6 yağ asitleri bakımından yüksek ve omega 3 yağ asitleri bakımından nispeten düşük olma eğilimindedir ve bu da pro-inflamatuar bir duruma katkıda bulunur. Omega 3 alımını artırarak ve aşırı omega 6 alımını azaltarak bu dengesizliği düzeltmek, iltihaplanmayı ve ilgili kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilir. (21)

Güncellenme Tarihi : 30.05.2024
Yayınlanma Tarihi : 28.05.2024
FIT TEST

İhtiyacın Olanı Biz Biliyoruz! Sen de Öğrenmek İstersen

HEMEN TESTE BAŞLA
disclaimer İnternet sitemizde satışa sunulan ürünler sporcu gıdası ve gıda takviyesi kategorilerinde ürünlerdir, kesinlikle beşeri tıbbi ürün veya ilaç değildir. Reçete ile satılmazlar, doktor onayı gerektirmezler. Şirketimiz ilaç satışı yapmamaktadır, bu yüzden satılan ürünlerin çeşitli hastalıkları önleyici ya da tedavi edici özellikleri yoktur. Ürünler sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenin yerine geçmez. Amacımız tüketiciye en doğru bilgiyi sunabilmek olup, yer verilen içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır, ürünlerin kullanımına yönelik hiçbir taahhüt veya tavsiye yerine geçmez. Sitemizde satılan ürünler ile ilişkili olarak kullanılan tüm logo, marka ve patentli haklar ilgili hak sahiplerine aittir. Yanlış anlaşılan veya yanıltıcı bulunan ibareler bulunması durumunda lütfen sitemizden bildirimde bulununuz. Tüm ürünlerimiz %100 orjinal olup, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı onaylıdır.
Mobil görünüm için tıklayın.
Top