2007 yılında “Menopause" dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, 3 ay boyunca kullanılan soya amino asidi içeren besin desteği, menopoz dönemindeki kadınların karın bölgesindeki yağların büyümesine engel olmuştur. Tek başına diyet yapmaktansa, kalorisi azaltılmış bir diyete amino asit desteği ilave etmek, yağ yakma ihtimalini yükseltebilir (1).
Functional Ingredients Research Inc.’den Dr. Ewan Ha’ya göre, amino asitlerin çoğu vücut yağlarının seviyesini düzenlediği için bağışıklık sistemi ve vücuttaki antioksidan aktivite üzerinde kontrol sahibidir. Bu da amino asitlerin vücudumuzdaki yağ oranı üzerinde doğrudan etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Antikorların çoğu amino asitlerden oluştuğu için hastalıklara karşı dirençli olmaya da yardımcı olmaktadır (2).
Amino asitler, sadece kas gelişimi ve bağışıklık sistemi üzerinde etkili değildir; merkezi sinir sistemi üzerinde de anahtar bir role sahiptirler. Johns Hopkins Üniversitesi Nöroloji Bölümü’nden Dr. John W. McDonald’a göre, amino asitler gelişmemizin kısıtlı olduğu dönemlerde sinir hücrelerini besleyerek ve büyüterek, onların hayatta kalmasına yardımcı olmaktadır (3).
Yoğun antrenmanlar sonrasında oluşabilen kas kaybının önlenebilmesi için vücut, amino asit desteğine ihtiyaç duyar. Amino asitler, kasların toparlanma sürecinde meydana gelebilecek kas kayıplarını önlenmesinde ya da ilerlemesinin durdurulmasında etkili olabilir (4).
Amino asitlerin egzersiz performansı üzerine etkisinin incelendiği araştırmalarda, bu bileşenlerin antrenman yorgunluğunu azaltabileceği sonucuna varılmıştır. Araştırmalara göre egzersiz sırasında BCAA kullanımı, fiziksel ve zihinsel yorgunluğu azaltmaya yardımcı olabilir. Yapılan bir çalışmada; egzersiz sırasında BCAA kullanan kişilerin, plasebo kullananlara kıyasla %15 oranında daha az yorgunluk belirtisi gösterdiği tespit edilmiştir (5).
Amino asit çeşitlerini inceleyip, satın almak istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.
Gözde Doğan
Sporcu ve Diyetisyen