Amino asitler, proteinlerin yapıtaşları olarak bilinir ancak vücutta bundan daha fazla ve önemli rolleri vardır. Amino asitler; yaşamsal fonksiyonların yerine getirilmesi, protein, hormon ve nörotransmitterlerin sentezi için gereklidirler. Bazı amino asitler, sporcular ve vücut geliştiriciler tarafından zaman zaman atletik performansın artırılması amacı ile supplement şeklinde kullanılır. Amino asitlerin bazı çeşitleri esansiyeldir. Esansiyel amino asitler vücut tarafından üretilemez ve beslenme yolu ile alınmalıdırlar.
Tıpkı proteinler gibi amino asitler de çeşitli faydalara sahiptir. Kırmızı et, yumurta ve kümes hayvanları gibi et ürünlerinde bol miktarda bulunan esansiyel amino asitlerin faydaları aşağıdakiler gibidir:
Proteinlerin oluşturulması (1)
Kas kütlesinin artırılması (2)
Bağışıklık hücrelerinin (immün hücreleri) güçlendirilmesi ve artırılması (3)
Hormonların çalıştırılması (3)
Enzimlerin oluşturulması (3)
Kolajen ve elastin gibi proteinlerin yapısının oluşturulması (4)
Yağ metabolizmasının düzgün çalışması (5)
Kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesi (6)
Hemoglobin üretilmesi ve enerji oluşumu (7)
Sinir hücrelerinin korunması (8)
Çinko ve selenyum gibi bazı minerallerin vücutta emiliminin sağlanması (9)
İlginizi Çekebilecek Ürünler!
BCAA’lar kas proteinlerinde bulunan esansiyel amino asitlerin %35’ini oluşturmaktadır. Lösin, izolösin ve valinden oluşan BCAA amino asit takviyesinin faydaları aşağıdakiler gibidir:
Bir çalışmada direnç antrenmanı sonrası 5,6 g BCAA tüketen kişilerin, plasebo tüketen kişilere göre kas proteini sentezinde %22 daha fazla artış gözlemlenmiştir. (10)
Bir çalışmada squat egzersizi öncesi BCAA tüketen kişilerin, plasebo tüketen kişilere göre daha az egzersiz sonrası kas ağrısı ve yorgunluk yaşadıkları gözlemlenmiştir. (11)
Birçok araştırma, BCAA’ların kaslarda protein yıkımını engelleyebileceğini göstermektedir. (12)
Amino asit ve amino asit bileşenlerinden oluşan BCAA, yukarıda da değindiğimiz gibi antrenman performansını olumlu yönde etkilediği bilimsel olarak kanıtlanmış bileşiklerdir. Kas kaybını önlemekten kas iyileşmesini hızlandırmaya, kas ağrılarını gidermekten kas kütlesini artırmaya kadar pek çok faydası olan amino asitler, sporcular tarafından düzenli olarak takviye edildiğinde egzersiz performansına olumlu yönde katkı sağlayabilir.
Mehmet Ali Yıldırım
Cycling Master Instructor