Arjinin yarı esansiyel bir amino asittir ve çok sayıda fizyolojik fonksiyon yerine getiren proteinin yapı taşıdır. Aynı zamanda nitrik oksit gazının (NO2) üretimine yardımcı olur.
Arjinin; yoğun olarak fındık, fıstık ve badem gibi kuruyemişlerde bulunur. Bunun yanında, çikolata ve kuru üzümde de bulunur. Sindirim sisteminin düzgün çalışması ve diğer besinlerin vücut tarafından kullanılma derecesini artırdığı için lif tüketimi de önemlidir.
Arjinin, birçok fizyolojik sürecin yerine getirilmesi için gereklidir. Bu fizyolojik süreçler; hormon salgılanması, büyüme hormonunda artış, vücuttan zehirli atıkların atılması ve bağışıklık sisteminin desteklenmesidir. Arjinin, damar genişlemesinden sorumlu olan nitrik oksitin üretimine yardımcı olduğundan, göğüs krampı (anjin), yüksek tansiyon, kalp hastalığı, kadın ve erkek kısırlığı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır.
Arjininin, vücut geliştirme dünyasında en iyi bilinen özelliği ise nitrojen tutma yeteneğidir. Damar genişletme ve protein sentezinde rol alma yeteneğinden ötürü, arjininin kas büyümesi için gerekli olduğuna inanılır (1).
Arjininin tüm faydaları hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için “Arjinin Ne İşe Yarar, Faydaları Nelerdir?” makalemizi mutlaka okuyun!
İlginizi Çekebilecek Ürünler!
Diğer amino asitler gibi, arjinin takviyesinin de maksimum emilim için öğünler arasında alınması önerilir (2).
Arjininin standart bir kullanım miktarı yoktur. Yapılan çalışmalar, farklı koşullar için farklı miktarlar kullanılmasını önermektedir. Arjininin en yaygın kullanım dozu günde üç kez olacak şekilde 2 ile 3 gramdır. Uzun süreli arjinin takviyesi kullanımının güvenliği kesin olarak bilinmemektedir. Araştırma ve klinik ortamlarda daha yüksek dozlar kullanılsa da, mide bulantısı, ishal ve şişkinlik gibi olası gastrointestinal yan etkilerden korunmak için günlük L-arginin dozunun günde 9 gramın altında tutulması önerilir (3, 4).
Arjinin seçeneklerini inceleyip, satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Arjininin Zararları Nelerdir?
Arjinin günde 9 gram veya daha yüksek dozlarda alındığında şişkinlik, karın ağrısı, mide bulantısı ve ishal gibi hoş olmayan yan etkilere neden olabilir (4, 5). Astım, karaciğer sirozu, böbrek hastalığı, düşük tansiyon ve guanidinoasetat metiltransferaz eksikliğine sahip kişiler arjinin kullanmadan önce mutlaka doktora başvurmalıdır.
Spor Yapanlar İçin Arjinin Gerekli mi?
Sınırlı kanıtlar, arjinin takviyelerinin vücuttaki nitrik oksit üretimini destekleyerek egzersiz performansını artırabileceğini ve bu şekilde spor yapan kişilerde kan akışı ile kaslara oksijen iletimini iyileştirebileceğini göstermiştir. Dolayısıyla spor yapanlar, spor performansını artırmak için arjinin takviyesi kullanabilirler.
Gözde Doğan
Sporcu ve Diyetisyen