Esansiyel amino asitler (EAA), vücudun birçok temel işlevi için kritik öneme sahip olan ve dışarıdan alınması gereken protein yapı taşlarıdır. Esansiyel olmayan amino asitlerin aksine, vücudumuzun bu amino asitleri sentezleyememesi, onları diyet yoluyla elde etmeyi oldukça önemli hale getirir.
EAA'laa ilişkin bu yazımızda, esansiyel amino asitlerin ne olduğunu, nelerde bulunduğunu, esansiyel olmayan amino asitlerden ayrılan yönlerini ve özellikle sporcular için taşıdığı önemi birlikte inceleyeceğiz.
Esansiyel amino asitler, insan vücudunun kendi başına yeterli hızda üretemediği ve bu nedenle dışarıdan alınması gereken amino asitlerdir. Esansiyel amino asitler yeterli miktarda ve doğru kombinasyonda alındıklarında kas yapımını teşvik ederek, kas kütlesinin ve gücünün artmasına yardımcı olurlar. Bu, özellikle sporcular veya fiziksel performansını artırmak isteyen kişiler için oldukça önemlidir (1).
İnsanlar için dokuz esansiyel amino asit vardır: fenilalanin, valin, triptofan, treonin, izolösin, metiyonin, histidin, lösin ve lizin. Bu esansiyel amino asitler, protein sentezi ve diğer hayati işlevler için gereklidir ve genellikle soya gibi bazı bitkisel kaynaklar haricinde hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur (2).
Hem esansiyel amino asitler hem de esansiyel olmayan amino asitler önemli roller üstlenirler. Ancak esaniyel amino asitler ve esansiyel olmayan amino asitler arasında üretimleri, kaynakları, rolleri ve işlevleri itibariyle kimi farklılıklar mevcuttur.
Bu farklılıklar şöyle özetlenebilir:
|
Esansiyel amino asitler et, balık, kümes hayvanları, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal proteinlerde bol miktarda bulunur. Kinoa, soya ürünleri, fasulye, mercimek, fındık ve tohumlar gibi bitki bazlı kaynaklar da bu hayati besinleri sağlar. Genetik mühendisliğindeki gelişmeler, bitki bazlı kaynakları lizin ve metiyonin gibi esansiyel amino asitler ile zenginleştirmenin, beslenme kalitesini artırma noktasında umut vaat ettiğini göstermiştir (5).
Esansiyel Amino Asitler kas sağlığından bağışıklık sistemine, hormon üretiminden doku onarımına kadar geniş bir yelpazede önemli roller üstlenir.
Gelin, birlikte bu rollere daha yakından bakalım:
EAAlar, kas protein sentezi (MPS) için temel substratlardır. MPS ve kas protein yıkımı (MPB) arasındaki net dengenin kas kütlesi üzerinde doğrudan etkisi vardır. Yeterli EAA alımı olmadan, vücut anabolik (yapıcı) duruma geçemediği için kas kütlesinin gelişimi engellenir (14).
EAA alımı kas protein sentezini uyarmak için gereklidir ve bu etki egzersizle birleştirildiğinde artar. Yapılan araştırmalar EAA alımının egzersizle ilişkilendirilmesinin anabolik tepkiyi maksimize etmek için önemli olduğuna dikkat çeker. Üstelik hem kas büyümesi hem de onarımı açısından üstlendiği rolü vurgular (15).
Esansiyel amino asitlerin alımı, kilo kaybı sırasında adipöz dokunun azaltılması ve yağsız kas kütlesinin korunması noktasında etkilidir (16).
L-serin, diyabetik nöropati ve amiyotrofik lateral skleroz (ALS) gibi hastalıklarda terapötik faydalar sağlar (17).
Sadece kas gelişimi için değil, aynı zamanda vücudun genel sağlığı ve fonksiyonları için de kritik öneme sahiptir. Örneğin, bağışıklık sistemi, hormon üretimi ve doku onarımı gibi süreçlerin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi için gereklidir (18, 19, 20).
İnsanlar için gerekli olan dokuz EAA, diyet proteinleri aracılığıyla sağlanmalıdır. Her biri için kabul edilmiş günlük gereksinimler vardır. Bu gereksinimler, vücuttaki eksiklik belirtilerini önlemek için yeterli miktarda EAA alımı gerektirir (21).
Diyet proteinlerinin EAA içeriği, sindirimi ve emilimi büyük farklılıklar gösterebilir. Bu, EAA ihtiyaçlarını karşılamak için farklı protein kaynaklarının kullanılmasını gerektirir. Et, balık, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklar genellikle yüksek kaliteli EAA profillerine sahiptir.
Bitkisel proteinler ise genellikle bir veya daha fazla EAA ile sınırlı olabilir. Bu yüzden bitkisel beslenenlerin çeşitli protein kaynaklarından takviye alması gerekir (22).
Esansiyel amino asitler (EAA'lar), sağlıklı ve dengeli bir diyetin ayrılmaz bir parçasıdır. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu dokuz esansiyel amino asit, vücudumuz tarafından üretilemediği için dışarıdan, yani beslenme yoluyla alınmalıdır. Bu amino asitler, kas gelişimi, kas onarımı, metabolik sağlık ve ruh halimizi etkileyen birçok hayati işlevde önemli rol oynar.
Dolayısıyla antrenman verimi için doğru ve dengeli miktarda esansiyel amino asit almak son derece önemlidir. Bu ise ancak bilinçli diyet seçimleri, çeşitli protein kaynaklarının alımı ve gerektiğinde kaliteli takviyelerin kullanılması ile mümkündür.
Esansiyel amino asitleri incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.