Glutamin, vücut geliştirme dünyasında en iyi supplementlerden biri olarak bilinmektedir. Vücut tarafından üretilebilen Glutamin, antrenman ve performans neticesinde çok hızlı tüketildiği için, spor yapanlar tarafından takviye olarak alınması önerilen bir amino asittir. Vücuttaki glutaminin %60’ı iskelet kaslarında, geri kalanı ise akciğer, karaciğer ve midede bulunur.
Vücudun glutamin seviyesi azaldığında glutamin desteği alınması gerekmektedir. Glutamin seviyesinin en az olduğu zamanlar yoğun egzersiz sonralarıdır. Bu nedenle, antrenmandan sonra 30 dakika içerisinde glutamin desteği alınmalıdır. Tatsız olma özelliğiyle antrenman sonraları protein shakelere eklenerek de tüketilebilir. Böylelikle kasların iyileşme süreci hızlanacaktır.
Genç yetişkinler üzerinde yapılan bir çalışmada; antrenman sonrasında, öncesinde ve sırasında sporculara verilen glutaminin kas gelişimini nasıl etkilediği incelendi. Araştırma sonucunda antrenman sonrasında olduğu gibi antrenman öncesinde de alınan glutaminin, çok yüksek bir oranda olmasa bile, kaslara olumlu yönde etki ettiği ortaya çıkmıştır (1).
Glutaminin ne olduğunu detaylı bir şekilde öğrenmek için “Glutamin Nedir?” yazımızı okuyabilirsiniz.
Hastalık ya da yoğun fiziksel egzersizler sırasında vücudun glutamine olan ihtiyacı artar. Bu gibi durumlarda vücut yeterince glutamin üretemez. Glutamin takviyeleri, bağışıklık fonksiyonunu iyileştirmeye ve vücuttaki protein depolarının korunmasına yardımcı olabilir. Bu nedenle, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi amacıyla glutamin desteği alınabilir.
Glutamin, bağırsak ve bağışıklık hücreleri için de önemli bir enerji kaynağıdır. Ayrıca bağırsaklar ve vücudunuzun geri kalanı arasındaki bariyerin korunmasına ve bağırsak hücrelerinin büyümesine yardımcı olur. Ayrıca glutamin, egzersiz sırasında ve sonrasında yorgunluğu veya kas ağrısını azaltabilir (2).
Glutaminin yararları ile daha detaylı bilgi için "Glutaminin Yararları Nelerdir?" yazımızı okuyabilirsiniz.
Glutamin takviyesinin kas kazanımı ve egzersiz performansına etkisi üzerine bir dizi araştırma yapılmıştır. Yapılan pek çok araştırma glutaminin sporcularda egzersiz performansını doğrudan etkilemediğini göstermiştir. Ancak egzersiz sırasında ve sonrasında oluşan kas ağrılarını azaltabileceği ve kas iyileşme sürecini hızlandırabileceği görülmüştür. Bu nedenle doğrudan olmasa da dolaylı olarak egzersiz performansına olumlu katkı sağladığı söylenebilir (3).
Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
Fatih Karaca
Türkiye Strongman Sporcusu