İşleminiz gerçekleştiriliyor. Lütfen bekleyiniz...

Glutamin Kullanmak Zararlı mı?

Glutamin Nedir?

Glutamin bir amino asittir. Diğer birçok amino asit gibi glutamin, iki farklı formda bulunur: L glutamin ve D-glutamin. Gıdalarda ve takviyelerde bulunan form L-glutamindir. L-glutamin; protein sentezlemek ve diğer işlevleri yerine getirmek için kullanılırken, D-glutaminin canlı organizmalarda nispeten önemsiz olduğu bilinmektedir.

L-glutamin vücutta doğal olarak üretilebilir. Kanda ve diğer vücut sıvılarında en bol bulunan amino asittir. Bununla birlikte, vücudun glutamin gereksinimlerinin, onu üretme yeteneğinden daha fazla olduğu zamanlar da bulunmaktadır. Bu nedenle, şartlı esansiyel amino asit olarak kabul edilir. Yani sakatlanma veya hastalık gibi belirli koşullar altında doktor kontrolünde ekstra glutamin alınması gerekmektedir.

Glutamin Faydaları Nelerdir?

Glutaminin bağışıklık sistemi ve kas ağrıları üzerinde olumlu etkileri olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Birçok takviyede olduğu gibi bu çalışmalar da küçük deney grupları üzerinde yapılmıştır. Glutaminin faydalarını "Glutamin Ne İşe Yarar?" yazımızda okuyabilirsiniz.

Glutamin Dozajı, Güvenliği ve Yan Etkileri

Glutaminin zararları da merak edilen konular arasındadır. Sporcuların birçoğu özellikle fitness ve vücut geliştirme ile ilgilenenler zaman zaman glutamin takviyeleri kullanmaktadır. Glutaminin yan etkileri her takviyede olduğu gibi günlük dozajın üzerine çıkılan uzun süreli kullanımlarda görülebilmektedir.

Glutamin takviyeleri üzerine yapılan çalışmalarda; denekler, altı hafta boyunca günde yaklaşık 5 gram ila 45 gram gibi yüksek dozlara kadar çok çeşitli değişen dozlarda glutamin takviyesi kullanmışlardır. Yüksek dozda hiçbir olumsuz yan etkiye rastlanmasa da deneklerin, kan güvenliği belirteçleri özel olarak incelenmemiştir (1).

Başka bir çalışmada, günde 14 grama kadar kısa süreli takviye konusunda güvenlik kaygılarının olduğunu bildirmiştir (2).

Genel olarak, glutamin takviyelerinin kısa süreli kullanlarının büyük olasılıkla güvenli olduğuna inanılmaktadır. Ancak, bazı bilim adamları glutaminin sürekli kullanımıyla ilgili endişelerini dile getirmişlerdir. Düzenli bir diyete glutamin eklenmesi, vücudun amino asitleri emmesi ve işlemesi konusunda çeşitli değişikliklere neden olabilir. Ancak, bu değişikliklerin uzun vadeli etkileri bilinmemektedir (3). Bu nedenle, özellikle yüksek dozlarda glutamin kullanımında ve uzun süreli takviye konusunda daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulmaktadır.

Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Güncellenme Tarihi : 23.11.2021
Yayınlanma Tarihi : 29.01.2019
FIT TEST

İhtiyacın Olanı Biz Biliyoruz! Sen de Öğrenmek İstersen

HEMEN TESTE BAŞLA
disclaimer İnternet sitemizde satışa sunulan ürünler sporcu gıdası ve gıda takviyesi kategorilerinde ürünlerdir, kesinlikle beşeri tıbbi ürün veya ilaç değildir. Reçete ile satılmazlar, doktor onayı gerektirmezler. Şirketimiz ilaç satışı yapmamaktadır, bu yüzden satılan ürünlerin çeşitli hastalıkları önleyici ya da tedavi edici özellikleri yoktur. Ürünler sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenin yerine geçmez. Amacımız tüketiciye en doğru bilgiyi sunabilmek olup, yer verilen içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır, ürünlerin kullanımına yönelik hiçbir taahhüt veya tavsiye yerine geçmez. Sitemizde satılan ürünler ile ilişkili olarak kullanılan tüm logo, marka ve patentli haklar ilgili hak sahiplerine aittir. Yanlış anlaşılan veya yanıltıcı bulunan ibareler bulunması durumunda lütfen sitemizden bildirimde bulununuz. Tüm ürünlerimiz %100 orjinal olup, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı onaylıdır.
ETBIS Logo
Mobil görünüm için tıklayın.
Top