Sıvı amino asit adıyla da bilinen likit amino asit, tadı ve rengiyle soya sosunu andıran bir çeşit yemek sosudur. Hindistan cevizi özünün tuz ve suyla fermente edilip soya fasulyesinin asidik çözeltisi ile işlenerek elde edilen serbest amino asitlerden oluşur (1). Kullanılan yemeklere tuzlu ve tatlı/ekşi bir tat katar. Soya sosuna kıyasla tadı biraz daha hafiftir; bu nedenle daha rahat tüketilebilir.
Genellikle yemeklere veya salatalara eklenerek tüketilebilecek bir forma sahip olan likit amino asit, hazırlanan öğünlerin tuz ve tatlı/ekşi (umami) ihtiyacını karşılamak amacıyla herhangi bir zamanda kullanılabilir. Öğle veya akşam saatlerinde tüketilen öğünlerde, damak tadına bağlı olarak değişen miktarda; yiyecekleri tatlandırmak için tercih edilebilir.
Örneğin; limonlu lahana salatasına likit amino asit eklendiğinde oluşacak umami (Japonca’da “hoşa giden tat” anlamına gelen “umami”, tatlı, ekşi, acımtırak/buruk ve tuzlu ile birlikte beş temel tattan biridir) patlaması, salatayı sağlıklı olduğu kadar lezzetli bir hale de getirecektir. .
Humus tarifinde tadı başka bir seviyeye taşımak için sıvı amino asitler kullanılabilir. Fakat bu yapıldığında ekstra yağ eklenmez. Böylece daha taze ve daha sağlıklı bir humus elde edilebilir.
Sebzelerin buzdolabında bir veya iki gün bekletilmesine izin verildiğinde lezzetleri daha da artar. Zeytinyağından ve amino asitlerden gelen yoğun aroma ile çiğ sebzeler, diyeti sabote etmeden patates cipsi özleminin üstesinden gelmeye yardımcı olabilir.
Özellikle lahana sote; likit amino asit, sarımsak ve sirke ile birlikte inanılmaz bir lezzete sahip olabilir. Günlük olarak yeşillik tüketimini keyifli bir hale getirerek lahananın faydalarından yararlanılabilir.
Fatih Karaca
Türkiye Strongman Sporcusu