Karbonhidrat tozları, kilo almaya ve kas inşa etmeye yardımcı olabilecek besin takviyeleridir. Karbonhidrat tozu takviyeleri genellikle su veya süt ile karıştırılabilen, toz haline getirilmiş formda bulunur.
Kilo almak için vücudun normal işleyişinden daha fazla kalori tüketilmesi gerekir. Bununla birlikte, günlük alınması gereken kalori kişiden kişiye göre değişkenlik göstermektedir. Karbonhidrat tozu ya da diğer adıyla gainer, kilo alma konusunda zorluk çeken kişilerin kullanımına uygun, yüksek kalorili bir takviyedir (1). Protein takviyelerine benzer şekilde, kilo aldırıcı takviyelerin de sihirli bir etkisi bulunmamaktadır. Bu takviyeler, yalnızca bazı kişiler için daha fazla kalori almanın uygun bir yoludur. Karbonhidrat takviyeleri doğal beslenmenin yerini tutamaz.
Bu soru, kilo alma ve kas kütlesi oluşturma olarak iki farklı kategoride incelenebilir.
Kilo almak için, yakılan kaloriden daha fazla kalori alınması gerekir. Karbonhidrat tozları tek başlarına kullanıldığında bir fayda sağlayamazlar. Ancak, uygun bir beslenme programı dahilinde kullanıldığında, kilo alma sürecine yardımcı olabilirler. Karbonhidrat tozları, kısa sürede pratik bir şekilde kalori almanın kolay bir yoludur. Fazla kalori alımı kilo almayı kolaylaştırır.
Kas kütlesi oluşturmak için yine kalori fazlalığı yaratılması gerekir. Ancak bununla birlikte, günlük protein gereksinimlerinin karşılanması ve yoğun egzersiz yapılması da gerekmektedir. Kütle kazanmak için fazla kalori ve özellikle protein tüketilmesi gerektiğinden, kilo aldırıcı gainer ürünleri bu ihtiyaçları karşılamanın kolay bir yoludur. Karbonhidrat tozu direkt olarak kas gelişimi sağlamaz fakat bu süreçte yardımcı bir takviye olarak kullanılabilir. Son olarak sağlıklı şekilde kilo almak ve kas kütlesi oluşturmak için mutlaka egzersiz yapılması önerilir (2).
Sağlıklı kilo almanın pek bilinmeyen yöntemlerini öğrenmek için “Kilo Almanın Az Bilinen Yolları” yazısını okuyabilirsiniz.
Yeteri kadar karbonhidrat tüketilmediğinde B grubu vitaminleri, amino asit ve lif eksikliği görülür. Bunlar da sindirim ve sinir sistemi bozukluklarına, ilerleyen zamanlarda kalp rahatsızlıklarına yol açabilir.
Diyet uygulayanlara sağlıklı kompleks karbonhidratlar tüketmeleri tavsiye edilir. Diyette tüketilebilecek sağlıklı karbonhidratlar için ‘Karbonhidrat İçeren Yiyecekler Nelerdir?’ içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Ketojenik diyette karbonhidrat tüketimi, günde maksimum 50 g ile sınırlandırılmıştır.
Definasyon döneminde karbonhidrat tüketimi, diğer besinlere kıyasla azaltılmalıdır. Buna göre günde 2500 kalori alan bir sporcu definasyon döneminde ortalama 280 - 290 g karbonhidrat tüketebilir.
Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
İdil Ediboğlu Koç
Diyetisyen